De familie Mol is een gelukkig gezin met drie kinderen. De gewoonte is dat diegene die slaagt, mag kiezen waar de vakantie naartoe gaat. Als David zijn gymnasiumdiploma haalt, kiest hij voor Thailand. Maar de vakantie verandert in een nachtmerrie, als David wordt getroffen door een zware hersenbloeding. 

Zeven jaar na de noodlottige vakantie gaat het gezin terug naar Thailand. De redactie van Kruispunt reist met hen mee. 

Geen gisteren meer 

David (26) ligt met zijn hoofd op de tafel. Hij kan zijn aandacht niet bij een gesprek houden. En voordat hij in de auto stapt plast hij preventief, omdat hij niet meer weet dat hij net geweest is. Het kortetermijngeheugen werkt bij David niet meer. Wat er gisteren is gebeurd weet hij meestal niet meer. Met zijn vader loopt hij hard – niet omdat het moet – maar om de hartslag op te pompen in de hoop dat zijn hersenen nieuwe paadjes aanmaken.  

Als hij oversteekt bij een drukke straat, houdt David zijn moeder stevig vast. Hij ziet geen diepte, waardoor oversteken niet zelfstandig gaat. Hij vraagt zich af of dit er raar uitziet op zijn leeftijd, zo aan de arm van zijn moeder. 

Oorzaak van hersenbloeding 

David groeit op als een makkelijk en sociaal kind. ‘Vrolijk en opgewekt’, zo omschrijft zijn vader Peter hem. ‘Hij talentvol, slim en sociaal heel vaardig.’ Op zijn dertiende krijgt David een hersenbloeding. Moeder Karin: ‘Dit komt door een vaatafwijking in zijn hoofd, die er als kind al was.’ Door deze tikkende tijdbom in zijn hoofd is de kans op herhaling aanwezig. 

David herstelt van zijn hersenbloeding en kan verder op het gymnasium. Karin: ‘Naarmate de tijd verstreek, werden we wat makkelijker. We vergaten zijn hersenbloeding beetje bij beetje. Peter vult aan: ‘Het was ook een jonge jongen die gewoon lekker moest kunnen leven.’

Niet-aangeboren hersenletsel (NAH)

Als er in de loop van je leven schade aan je hersenen ontstaat, dan heet dat niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Deze schade kan bijvoorbeeld ontstaan door een verkeersongeluk of beroerte. 

Het gaat om schade dat is opgelopen na de 1e maand na de geboorte. Aangeboren hersenletsel ontstaat door hersenbeschadiging tijdens de zwangerschap, rond de geboorte of de eerste maand na de geboorte.

Bron: Hersenstichting 

De vakantie naar Thailand

Na Davids examen reist het gezin af naar Thailand. Eén van de grote verassingen voor David is het bezoeken van een bokswedstrijd. Maar daar gaat het helemaal mis. David krijgt pijn aan zijn nek. Karin: ‘Hij zei dat het voelde als bij zijn vorige hersenbloeding. We wisten allemaal dat het niet goed zat.’ Het blijkt weer een hersenbloeding te zijn.  

Een dokter wordt wakker gebeld en komt naar het ziekenhuis. Hij zegt alles op alles te doen om Davids leven te redden. Wekenlang zit de familie aan Davids bed. Dokters, maar ook locals leven met het gezin mee en bidden voor David. Karin: ‘Ik hield Davids hand vast en vroeg me af wanneer deze nachtmerrie zou stoppen. Ik wilde door de grond vallen en verdwijnen.’ 

David overleeft het en als David fit to fly is, mag hij na enkele maanden terug naar Nederland. Daar begint een lange weg van revalidatie.

'Ik hield Davids hand vast en vroeg me af wanneer deze nachtmerrie zou stoppen'

Karin, de moeder van David

Dankbaar 

Nu zeven jaar na het ongeluk reist de familie terug naar Thailand om herinneringen op te halen. Karin: ‘Het voelt als een onafgemaakt hoofdstuk.’ Peter: ‘We wilden graag terug naar het land als David het zou overleven, om iedereen te bedanken.’ Zo wil David graag terug naar het ziekenhuis waar hij lag, om het personeel te ontmoeten. 

Toen David in het ziekenhuis verbleef, gingen Peter en Karin naar een Boeddhistische tempel om te bidden, zoals Thai gewend zijn. Ook deze locatie bezoeken ze om de goden te bedanken. 

Het gezin is terug in Thailand op de plek waar David zijn hersenbloeding kreeg
David in het Thaise ziekenhuis

Fysiek 12 door de hersenbloeding 

Fysiek voelt David zich 12 jaar, terwijl hij 26 is. Naar eigen zeggen vindt hij dit wel ‘grappig’ en is daar ‘niks mis mee’. Voor het gezin is dat toch anders: ‘Hij zal nooit zelfstandig kunnen wonen en is altijd op anderen aangewezen’, legt Peter uit. Karin: ‘We ervaren dit als levend verlies, want David wordt nooit meer de David zoals hij was. Het is een soort continu rouwen. Samen proberen we iets op te bouwen met hoe onze zoon nu is.’ 

 

Niet blijven stilstaan

Peter: Het is zwaar, maar tegelijkertijd ben ik heel dankbaar dat David er nog is. Karin vult aan: ‘Ik ben ook dankbaar voor de veerkracht die we als gezin getoond hebben. Dat we niet stilstaan en blijven hangen in wat er níet is. We zijn met elkaar zelfs veel hechter geworden.’ 

De uitzending over de familie Mol is te zien in Kruispunt op 9 februari, 17.10 uur bij NPO2.