De kerk gaat uit
Kruispunt reist rond in het bisdom Haarlem-Amsterdam, waar de komende jaren veel katholieke kerken de deuren zullen moeten sluiten. Hoe ziet de toekomst van de kerk eruit? Kunnen de parochies zichzelf opnieuw uitvinden?
Jos van Kuijeren gaat zijn leven lang elke zondag naar de mis in de Onze Lieve Vrouw Praesentatie in Anna Paulowna. Hij was er misdienaar en decennialang dirigent van het koor, maar per 1 januari aanstaande valt het doek voor de kerk. Het gebedshuis wordt aan de eredienst onttrokken en verkocht. Welke functie het gebouw daarna krijgt, is nog niet bekend. Van Kuijeren vertelt in Kruispunt hoe belangrijk het gebouw voor hem is. “De kerk is er niet alleen om naar de mis te gaan. Het is ook een ontmoetingspunt.”
'De kerk is er niet alleen om naar de mis te gaan. Het is ook een ontmoetingspunt'
Sluiting kerken
Het lot van de Onze Lieve Vrouw Praesentatie is niet uniek. Het bisdom Haarlem-Amsterdam – waar de parochie in Anna Paulowna onder valt - maakt moeilijke tijden door. Volgens sommige voorspellingen zal de komende jaren zal bijna twee derde van de kerken in het bisdom van bisschop Jan Hendriks de deuren moeten sluiten.
Vijfhonderd verontruste gelovigen trokken vorig jaar naar Haarlem om te protesteren tegen de sluitingen. Zij vinden dat het bisdom te rigoureus kerken afstoot. Laat het aan de parochies zelf over om te bepalen wanneer ze moeten sluiten, is hun oproep. Bisschop Hendriks betreurt het, maar: ‘ik heb te maken met de realiteit: er is een tekort aan vrijwilligers, een gebrek aan gelovigen en een gebrek aan financiën.’
Lichtpuntjes
Niet overal gaat het slecht in het bisdom, er zijn ook lichtpunten. In de Heilig Hart van Jezusparochie in Heerhugowaard de Noord bloeit de katholieke geloofsgemeenschap juist. Gerrie Groot is er de spin in het web. Waarom gaat het in De Noord wel goed? En kan de succesformule van De Noord andere kerken in het bisdom redden?