Nu paus Franciscus is overleden, wordt er volop gespeculeerd over zijn opvolger. Dinsdag 7 mei is de pausverkiezing begonnen: het conclaaf, dat al langer in de belangstelling staat door de film Conclave. Hoe waarheidsgetrouw is Conclave? En hoe word je paus?
Verkiezing van een nieuwe paus
De film Conclave is terug in de Nederlandse bioscopen. De film – met Ralph Fiennes in een glansrijke hoofdrol - won de afgelopen maanden tientallen prijzen, waaronder een Oscar voor beste scenario. Het is een verhaal vol intriges en machtsspelletjes tijdens de verkiezing van een nieuwe paus.

Hoe word je paus?
Wat er binnen de muren van het Vaticaan tijdens een conclaaf gebeurt is strikt geheim. De deuren van de Sixtijnse Kapel gaan op slot en journalisten zijn niet welkom. Robert Harris – de schrijver van het gelijknamige boek waarop Conclave is gebaseerd – en filmregisseur Edward Berger deden hun best om zo dicht mogelijk bij de waarheid van het echte conclaaf te komen.
Vaticaankenner Stijn Fens en de Vlaamse kerkjurist Rik Torfs houden de film tegen het licht. Wat klopt er wel, wat niet? Hoe is het conclaaf ooit ontstaan en hoe gaat zo’n pausverkiezing in zijn werk? Staat het conclaaf inderdaad bol van de machtsspelletjes? Kortom: hoe word je paus?


Kracht van een Hollywoodfilm
Filosoof Stine Jensen vertelt waarom ze – als atheïst – geraakt werd door Conclave. Vooral de speech van de hoofdpersoon, kardinaal Lawrence, trof haar. “Er is één zonde, declameert hij, die hij vreest boven alle anderen, en dat is: zekerheid. Absoluut denken verschrompelt het hart, dus laat twijfel toe”, zegt ze.
'Het is pure pauspulp, in de meest bevredigendste zin van het woord.'
Katholiek succes
Conclave is ook een persoonlijke favoriet van filmrecensent Alex Mazereeuw. Hij vertelt hoe het komt dat een film over een bij uitstek katholiek onderwerp miljoenen bioscoopbezoekers over weet te trekken. “Het is pure pauspulp, in de meest bevredigendste zin van het woord. Hij zou de Oscar voor Beste Film best wel eens kunnen winnen.”
Volg LIVE de schoorsteen van de Sixtijnse Kapel, dagelijks rond 12.00 uur en 18.00 uur commentaar
