De moeilijke missie van de paus
Kruispunt doet verslag van de historische reis van paus Franciscus naar België. Belgische katholieken kijken uit naar zijn komst, tegelijk werpt het seksueel misbruik ook een schaduw over het bezoek.
Het moet het hoogtepunt worden van het bezoek. Op zondag 29 september gaat paus Franciscus voor in een eucharistieviering in een uitverkocht Koning Boudewijnstadion in Brussel, waar plek is voor 50.000 mensen. Schrijfster Kristien Hemmerechts is erbij. Ze keerde een aantal jaren geleden terug in de kerk.
Het pausbezoek voelt voor haar en haar medegelovigen als de ‘pride’ van de katholieken. Hemmerechts heeft veel steun aan haar geloof, maar ze merkt dat de reputatie van de katholieke kerk in Vlaanderen niet best is. ‘Het is soms moeilijk om ervoor uit te komen dat je naar de mis gaat. Tijdens dit pausbezoek hoeven we ons even niet te verstoppen. Voilá, ik ben katholiek!’
'Voilá, ik ben katholiek!’
Omstreden
De komst van de paus is tegelijk ook omstreden. Vorig jaar verscheen de indringende documentaireserie Godvergeten, waarin slachtoffers van seksueel misbruik in de katholieke kerk hun verhaal vertellen. De serie maakte veel los. Paus Franciscus zal tijdens het bezoek aan België vijftien slachtoffers ontmoeten, om een uur lang met hen te spreken. Zal dat het leed op enige manier verzachten, of is dat onmogelijk?
Open brief
De Waalse schrijver Jean Marc Turine vertelt in Kruispunt hoe hij het bezoek van de paus ervaart. Hij werd 63 jaar geleden slachtoffer van misbruik in een jezuïetencollege in Brussel. Hij schreef begin deze maand met een aantal anderen een open brief aan de paus. De briefschrijvers zien in dit bezoek van de paus een historische kans om de slachtoffers van het misbruik toe te spreken, niet alleen de Belgische, maar over de hele wereld.
Het bezoek moet een breuk met het verleden vormen. Ze hopen dat er – als het over misbruik gaat - in de toekomst ‘zal worden gesproken over de situatie vóór en over de situatie na het pausbezoek aan België.’