KRO-NCRV koopt de Vlaamse documentairereeks Godvergeten aan over kindermisbruik door katholieke geestelijken in België. Met voorafgaand een uitzending van KRO-NCRV’s Kruispunt over de grote impact van de documentairereeks.

Naar aanleiding van Godvergeten wijdt KRO-NCRV’s Kruispunt haar uitzending op zondag 12 november op NPO 2 aan de impact ervan in België. Kruispunt praat met betrokkenen over de open zenuw die geraakt wordt door de verhalen van de misbruikslachtoffers in Godvergeten. Hoe komt het dat deze serie in Vlaanderen zoveel losmaakt? En wat zal de documentaire in Nederland teweegbrengen, meer dan 10 jaar na het onderzoek van de commissie-Deetman naar kindermisbruik in de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland?

Wat zal de documentaire in Nederland teweegbrengen?

Still uit documentaire Godvergeten
godvergeten_patrick

De Belgische kerkjurist Rik Torfs vindt dat de Kerk als instituut gefaald heeft en gaat in de uitzending van Kruispunt in op de situatie in zijn land. Kruispunt laat ook de makers van Godvergeten aan het woord, Ibbe Daniels en Ingrid Schildermans. Hoe beleven zij de commotie die hun documentaire losmaakt?  

NRC-journalist Joep Dohmen publiceerde 13 jaar geleden een groot verhaal over seksueel misbruik in een klooster van de Orde van Salesianen. Het was het begin van een stortvloed aan meldingen van mensen uit heel Nederland, die hetzelfde hadden meegemaakt. Hoe kijkt hij naar Godvergeten?

Ook twee Nederlandse slachtoffers bekeken de serie. Vinden zij het een goede zaak dat Godvergeten wordt uitgezonden? En hoe is het hen vergaan sinds 2010?

Bekijk de aflevering terug

 

Godvergeten, zondag 12 november bij KRO-NCRV op NPO Start (wekelijks) en op NPO Plus (in zijn geheel). Vanaf dinsdag 9 januari bij KRO-NCRV om 22.10 uur op NPO 2. Bekijk hier

Ook de dagelijkse KRO-NCRV podcast Kloostercast besteedt op 13 november aandacht aan Godvergeten met een beschouwing door cisterciënzer-leek Maria van Mierlo. Luister hier