KRO-NCRV koopt de Vlaamse documentairereeks Godvergeten. In de serie komen twintig Belgische mannen en vrouwen aan het woord, die als kind seksueel misbruikt en mishandeld werden door een katholieke priester of pater. De overlevers en hun familieleden worden geïnterviewd en gevolgd in hun zoektocht naar erkenning. 

Schokgolf 

Deze onthutsende documentairereeks, over kindermisbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk in België, veroorzaakte de afgelopen maanden een ongekende emotionele schokgolf in ons buurland. Woedend waren de Vlaamse kijkers. Na iedere aflevering nam de verontwaardiging over het misbruik toe. Naar aanleiding van de documentaire wijdt KRO-NCRV’s Kruispunt een uitzending aan de impact ervan in België.

 

Machtsongelijkheid 

Reinder van Dijk, producent Levensbeschouwing bij KRO-NCRV, legt uit waarom we deze Vlaamse documentairereeks in Nederland uitzenden. ‘In ons land is seksueel misbruik door katholieke geestelijken grondig onderzocht door de commissie-Deetman.* Er zijn excuses gemaakt, gesprekken gevoerd met slachtoffers en herstelbetalingen gedaan. Maar daarmee is het verhaal niet ten einde.'

*(De commissie-Deetman onderzocht van 2010 tot 2011 het seksueel misbruik van minderjarigen in de Rooms-Katholieke Kerk van 1945 tot 2010, red.)

‘Als KRO-NCRV moeten we ruimte geven aan deze verhalen van slachtoffers’

Reinder van Dijk, producent Levensbeschouwing

'In de Rooms-Katholieke Kerk zal, net als in andere instituties, ook in de toekomst sprake zijn van machtsongelijkheid. En daarmee blijft het risico op seksueel misbruik bestaan. Om die reden is het goed dat we bij KRO-NCRV ruimte bieden voor de indrukwekkende en schokkende verhalen van slachtoffers in deze documentaire.’

Aandacht voor nazorg

‘De interviews in Godvergeten zijn indringend en kunnen nare reacties of herinneringen oproepen bij kijkers of slachtoffers in ons land, daar zijn we ons zeer van bewust’, vervolgt Van Dijk. ‘Naast de uitzending van Kruispunt waarin we context bieden op 12 november, maken we kijkers in de uitzendingen ook attent op MIND Korrelatie en het R.K. Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag.’

MIND Korrelatie

Advies of hulp nodig? Wij staan voor je klaar. 

 

Klik voor informatie

Meldingen uit heel Nederland 

De Belgische kerkjurist Rik Torfs vindt dat de Kerk als instituut gefaald heeft en gaat in de uitzending van Kruispunt in op de situatie in zijn land. Kruispunt laat ook de makers van Godvergeten aan het woord, Ibbe Daniels en Ingrid Schildermans. Hoe beleven zij de commotie die hun documentaire losmaakt?

(Tekst gaat verder onder foto's.)

Jan en Staf in de documentaire Godvergeten
Still uit de documentaire Godvergeten

NRC-journalist Joep Dohmen publiceerde dertien jaar geleden een groot verhaal over seksueel misbruik in een klooster van de Orde van Salesianen. Het was het begin van een stortvloed aan meldingen van mensen uit heel Nederland, die hetzelfde hadden meegemaakt. Hoe kijkt hij naar Godvergeten? Ook twee Nederlandse slachtoffers bekeken de serie. Vinden zij het een goede zaak dat Godvergeten wordt uitgezonden? En hoe is het hen vergaan sinds 2010?

De documentaire Godvergeten is naast de uitzending op NPO Start en NPO Plus vanaf 12 november, vanaf dinsdag 9 januari ook te zien bij KRO-NCRV op NPO 2. 

De dagelijkse podcast Kloostercast besteedt op 13 november aandacht aan Godvergeten met een beschouwing door cisterciënzer-leek Maria van Mierlo.

 

Bekijk de trailer van Godvergeten

Mark Vangheluwe in Godvergeten
40 s
Deze video op je eigen site plaatsen