Katholiek in de politiek

Bij de verkiezingen heeft het katholieke geloof een onverwachte rol van betekenis. Hoe speelt het geloof een rol in het politieke denken van Pieter Omtzigt, Frans Timmermans en Caroline van der Plas?

KRO-NCRV‘s Kruispunt zocht de lijsttrekkers op om van hen te horen in hoeverre hun katholieke geloof hun politiek denken bepaalt. Kan die gedeelde achtergrond nog van waarde zijn straks na de verkiezingen? In hoeverre speelt het geloof een rol in hun politieke denken? Is het electoraal verstandig om als politicus te benoemen dat je geïnspireerd wordt door je geloof? En kan die gedeelde achtergrond nog van waarde zijn straks na de verkiezingen?

Pieter Omtzigt
Hoe speelt het geloof een rol in het politieke denken van Frans Timmermans

“Minder ik, meer wij, als reactie op het neo-liberale beleid van afgelopen jaren.”

Hendro Munsterman

Volgens journalist Hendro Munsterman staat het katholiek sociaal denken dit jaar prominent op de politieke kaart. “Minder ik, meer wij, als reactie op het neo-liberale beleid van afgelopen jaren.” Maar volgens hem is het electoraal niet verstandig om als politicus te benoemen dat je geïnspireerd wordt door je geloof. Munsterman: “In Nederland is een katholieke identiteit en een katholieke achtergrond gewoon veel minder sexy, daar win je geen stemmen mee”, zegt journalist Hendro Munsterman. 

Hoe speelt het geloof een rol in het politieke denken van Caroline van der Plas
Journalist Hendro Munsterman over de katholieke identiteit

In deze aflevering van Kruispunt: De katholieke wortels van Pieter, Frans en Caroline.   

Bekijk hier de aflevering