Dit jaar is de gaswinning gestopt in Groningen. Maar gevolgen ervan zijn nog altijd ongekend groot voor veel Groningers. Kruispunt reist af naar Loppersum, het hart van het aardbevingsgebied.

Midden in Sinterklaastijd tonen de dorpsbewoners zich extra solidair met elkaar en elkaars kinderen. De aardbevingen hebben namelijk niet alleen grote financiële gevolgen voor vrijwel iedereen in het dorp. Ook de impact op de mentale gezondheid van de bevolking is groot.  

Anita en Hanneke zijn vrijwilligers bij de Stichting Steun je Medemens. Zij zien dagelijks hoe de levens van hun dorpsgenoten onder druk staan door de bevingen. Om hen te helpen verzorgen zij voedselpakketten, verjaardags-pakketten en deze week pakjesavondpakketten. 

de Proatbus
de Proatbus

De geestelijke verzorgers van de Proatbus rijden door de regio om een luisterend oor te bieden aan de dorpsbewoners. Voor veel van hen geldt: de schade aan hun huis, heeft geleid tot schade aan hun leven. Portret van de grote mate van saamhorigheid op het Groningse platteland. 

Bekijk de uitzending terug