In de vijfdelige podcastserie van KRO-NCRV en NPO Radio 1 Mijn oma de soldaat gaat journalist Jorien Wallast op zoek naar het vergeten vrouwenkorps van het KNIL (1944 – 1950).

De oma van Jorien, Mies van Bekkum, ging in 1949 met het KNIL op uitzending naar voormalig Nederlands- Indie en was daarmee een van de eerste vrouwelijke militairen van Nederland. Toch is het bestaan van het Vrouwenkorps nauwelijks bekend. Ruim 70 jaar na de opheffing doorbreekt oma Mies de stilte rondom de vrouwen van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger. 

Oma Mies

‘Oma Mies’ is achter in de negentig, behoorlijk doof en bijna blind, maar met haar geheugen is niks mis. Ze vertelt beeldend over haar belevenissen als secretaresse van de commandant van Batavia in 1949 en 1950. Kleindochter Jorien raakt gefascineerd door haar verhaal en wil meer weten over het Vrouwenkorps KNIL. Er blijkt bijna niets gedocumenteerd van de 1000 vrouwen die in het korps dienden. Zijn hun sporen bewust gewist? Een zoektocht door archieven, getuigenissen en depots begint, met een aantal bijzondere ontmoetingen tot gevolg. Met elke nieuwe vondst brengt Jorien Wallast het soldatenverleden van haar oma Mies verder tot leven. 

Jorien Wallast: “In deze podcast probeer ik mijn oma de soldaat en haar ervaringen in de nadagen van het Nederlandse bewind in de Oost te doorgronden. Wat dreef vrouwen zoals oma Mies? En maakt haar keuze voor het KNIL haar medeplichtig aan een bedenkelijke bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis?”

Trailer Mijn oma de soldaat

Deze browser wordt door Spotify helaas niet ondersteund. Probeer het in een andere browser of download Spotify voor desktop.

De Vrouwen van het KNIL

De generatie die de Tweede wereldoorlog en de dekolonisatieoorlog aan den lijve heeft meegemaakt, sterft langzaam uit. Met hen dreigen ook hun sporen te verdwijnen. Met deze podcast krijgen de vrouwen van het KNIL alsnog hun plek in de geschiedschrijving. 

Mijn oma de soldaat, een podcast van KRO-NCRV en NPO Radio 1 is vanaf 26 juli te beluisteren via de bekende podcastkanalen.

Mijn oma de soldaat

Het Vrouwenkorps KNIL is opgericht op 5 maart 1944 en opgeheven op 26 juli 1950. Op 15 augustus 1945 capituleerde Japan waarmee officiëel een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden. Twee dagen later, op 17 augustus 1945 riep Soekarno de onafhankelijkheid van Indonesië uit.

Dit project is tot stand gekomen met steun van het vfonds, het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten en de Gravin van Bylandt Stichting. Mijn oma de soldaat is een productie van Klaenk in samenwerking met het Indisch Herinneringscentrum.