Je gloednieuwe witte sneakers kun je beter thuislaten als je een echte boer wil worden. Het handigste en tegelijkertijd meest stevige schoeisel op een boerderij is natuurlijk de klomp. Je doet ze zo aan en uit en kunnen tegen een stootje. Maar hoe maak je van een stuk hout klompen? Dat lijkt makkelijker gezegd dan gedaan.

"Zo zwaar!"

De kandidaten in Nieuwe Boeren krijgen de opdracht van boeren Arnold en Rianne om klompen te maken. De deelnemers hebben op de boerderij niet de 'technologie van nu' en moeten dus met de hand klompen maken uit een stuk hout! Claire: “Dit wordt echt een onmogelijke opdracht.”

Clair en Thijs klompen maken Nieuwe Boeren

Klompen professional

De Nieuwe Boeren gaan een paar degelijke stappers voor boer Arnold maken. Klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, want hoe werkt dat? Expert klompenmaker Daniel geeft Claire en Thijs een mini-cursus klompen maken. Hij tekent een stuk hout af en doet het Claire en Thijs voor. Thijs: “Ik heb gewoon hoofdpijn van de hoeveelheid informatie.”

Wil je ook weten hoe je van hout old school boerenschoeisel maakt? Lees dan hieronder verder.

Klompenmaker Daniel geeft Clair en Thijs een spoedcursus klompen maken.
1 min 35 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Klompenmaker Daniel geeft Clair en Thijs een spoedcursus klompen maken.

Klompenweetjes

  • Ten eerste, onthoud: je maakt beide klompen tegelijkertijd uit hetzelfde stuk hout.
  • Beide blokken moeten ook uit de noordzijde of uit de zuidzijde van de boom komen. De reden hiervoor is zodat de klompen op dezelfde manier krimpen en afslijten.
  • Let op! Nadat de klompen zijn gemaakt krimpen ze tijdens het drogen nog 10 à 15 cm in de breedte! Gelukkig blijft het ook hierbij. Want in de hoogte en lengte is het verschil nihil. 
  • Wist je dat de levensduur van een houtenzool maar 3 tot 4 maanden is?  Minder dan je dacht he? Klompen gaan wel lang mee, maar voor de zool is dit toch wel anders.  Daarom moet de zool zeker 2,5 cm tot 3 cm dik zijn.
  • Misschien een open deur: de klomp krijgt de vorm van de stam. Dat is toch wel wat anders dan je fancy sneakers! Klompen komen daarom wel in allerlei vormen: hoge, lage, grote of kleine klompen.
  • Hoewel het maken van klompen een oer-Hollandse traditie is, verschilt de benaming voor het proces soms per provincie. Zo wordt het uitboren van klompen in de Achterhoek ‘schrooien’ genoemd. In Limburg heet dit proces ‘uitboren’ en in Brabant ‘uitheulen’.
  • Ten slotte, een laatste weetje! Vroeger gebruikte men glas om de klomp glad te maken aan de buitenkant. Tegenwoordig gebeurt dit met een machine of met een schuurpapiertje.

De ontknoping

Na het lezen van onze tips ben jij een echte klompenexpert. Zou dit ook voor de Nieuwe Boeren gelden? Gaat het de Nieuwe Boeren lukken om klompen te maken voor boer Arnold?  Of zullen ze eerder de vorm krijgen van ‘een soort klompvoetjes’ zoals Claire aangeeft? Blijf voor het eindresultaat vooral kijken naar Nieuwe Boeren!

Meer boerenwijsheden?

De Nieuwe Boeren hebben ganzen gekregen op hun boerderij. Gijs, ook wel de Bonte en Pien, de Witte Dame. Maar wat heb je nou precies nodig om ganzen te houden?

Lees hier meer over deze donzige diertjes

Meer zien van Nieuwe Boeren?

Kijk dan elke donderdag om 20.30 uur naar NPO 1!

Wil je meer over buiten?

Klik hier voor meer interessante tips, verhalen en video's.