In ‘Boer van de week’ praten we verder met boerin Janine. Zij vindt de afwisseling van haar werk het mooiste en houdt van het ondernemerschap. 'Ik houd mijn vizier open en probeer kansen te zien, waar ik op in kan springen.'

Over boerin Janine

Janine heeft samen met haar ouders een begrazingsbedrijf in Limburg. Ze hebben in totaal 3000 schapen, verdeeld over vijftien kuddes. Ze deed vorig jaar mee met Boer zoekt vrouw en vond de liefde bij Sander, met wie ze nog steeds samen is.

Janine Sander

Zaterdag zag je dat Janine en Sander samen bij Yvon waren, om te helpen met het scheren van de schapen. 'Ik vind het heel mooi wat ze doet. Ik denk dat ze haar hele boerenfamilie nu beter begrijpt. En zelf ervaart hoeveel stress en verantwoordelijkheid erbij komt kijken. Maar ook hoeveel passie een boer voor zijn vak heeft.'

 

Wilde je altijd al boer worden?

'Ja, van jongs af aan wist ik dat ik het bedrijf van mijn ouders wilde overnemen. Samen met mijn zusje gingen we vaak met m’n vader mee naar de schapen. Ik vond het toen al prachtig om buiten te zijn. Bij mijn zusje verdween die liefde voor dieren, maar bij mij werd het juist alleen maar meer. In 2013 ben ik echt in het bedrijf gestapt. Mijn vader heeft het bedrijf weer overgenomen van zijn vader. Toen was het nog een melkveehouderij, met wat schapen erbij. Mijn vader had er in het begin ook nog een eigen aannemersbedrijf naast. Maar uiteindelijk is mijn vader helemaal overgestapt op schapen.'

 

Wat vind je zo mooi aan boer zijn?

'De afwisseling, geen dag is hetzelfde. Elke dag ben je met wat anders bezig: de toeristen, de schapen, de natuur, het personeel. Wat ik vooral leuk vind, is werken met de seizoenen, elke seizoen heeft andere werkzaamheden. Nu ben ik druk met het scannen van de ooien, of ze drachtig zijn. Straks komt de lammertijd er weer aan. En dat is de drukste periode bij ons, want dan moet ik veel ’s nachts eruit om te lammeren. Maar ik vind het ook heerlijk om met mijn schapen buiten te zijn. Ik kom op de mooiste stukken natuur van Zuid-Limburg. De ultieme vrijheid. En ik ben eigen baas en kan zelf bepalen wat ik doe.'

"Ik kijk niet te ver vooruit, want je weet nu echt niet precies wat er gaat gebeuren"

Wat vind je minder leuk aan boer zijn?

'Als de donkere dagen er weer aan komen. Dan zijn er minder uren om buiten aan het werk te zijn. Ook merk ik dan aan mezelf dat ik minder energie heb. Ik moet me dan echt even herpakken om deze nieuwe periode in te gaan. Maar ik zit er ook gauw weer helemaal in. Ik heb niet snel last van stress, maar waar ik me het meest druk om maak is mijn personeel. Iedereen heeft zijn eigen dingen om rekening mee te houden, en daar ben je dan veel tijd aan kwijt. Je zou willen dat iedereen hetzelfde als jij denkt en doet, maar dat kan natuurlijk niet.'

 

Heb je nog plannen voor je boerderij?

'Het bedrijf hoeft niet groter te worden, maar ik wil juist optimaliseren wat ik nu heb. We zijn bijvoorbeeld bezig met het optimaliseren van de stallen. Denk aan drinkbankjes in plaats van emmers water. Maar al dit soort stappen kosten tijd en geld, dus we doen het rustig aan. Ook verschuift de verantwoordelijkheid steeds meer naar mij, in plaats van samen met mijn ouders. Nu doen we het nog met z’n drieën, maar zij worden ook ouder en willen het rustiger aan doen. Leuk, maar ook spannend. Ik wil een team om mij heen creëren, van wie ik op aan kan. Sander helpt nu vooral mijn vader, maar die zal ook zeker een rol spelen in de nieuwe plannen.'

 

Hoe kijk je naar de toekomst?

'Ik kijk niet te ver vooruit, want je weet nu echt niet precies wat er gaat gebeuren. Nu hebben wij nog geen last van de maatregelen die de overheid van plan is, maar dat kan natuurlijk altijd veranderen. Ik blijf realistisch en hou met alle scenario’s rekening. Bijvoorbeeld dat wij ook moeten inkrimpen en afstand moeten doen van een deel van onze schapen. Dan zouden we ons meer moeten focussen op toerisme. Maar ik maak me er niet druk om. Dit hoort ook bij ondernemerschap. Ik hou m’n vizier open en probeer kansen te zien, waar ik op in kan springen.'

Janine Sander

Meer weten over eten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief Eerlijker eten. Wij helpen jou met het maken van bewuste keuzes door de gehele voedselketen heen. 

yvon ramon van gewas tot gerecht soesjes