Hoe kijkt de katholieke kerk naar andere religies? Daarover gaat een nieuwe aflevering van de pauscast, de podcast voor iedereen die nieuwsgierig is naar paus en Vaticaan. Duidelijk wordt dat voor de kerk de ene religie de andere niet is. Vast staat dat het instituut steeds milder en respectvoller is geworden jegens andere tradities en hun aanhangers. De pauscast wordt gepresenteerd door KRO-presentator Wilfred Kemp en Vaticaan-correspondent voor de NOS Andrea Vreede.
Eeuwenlang claimde de Kerk de absolute waarheid en werden andere denktradities letterlijk verketterd. Bekeert u was het devies. In de praktijk leidde dat tot kruistochten, brandstapels en pogroms. Pas in de 20ste eeuw kwam daar verdraagzaamheid voor in de plaats en werden excuses gemaakt voor gewelddadigheden uit het verleden.
Heel belangrijk in deze ontwikkeling was de uitkomst van het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965), een belangrijke kerkvergadering over hoe de kerk zich tot de moderne tijd diende te verhouden. Het zoeken van de dialoog stond voorop. In het document Nostra Aeate (onze tijd) spraken de deelnemers zich uit voor gewetens- en godsdienstvrijheid. Ook stelden zij dat de Kerk weliswaar over de hele waarheid beschikte maar dat delen van die waarheid ook in andere tradities konden zitten. Het was een nieuw revolutionair standpunt.
Hoe heeft de dialoog met andere denktradities, en dan met name die met het jodendom en de islam, zich verder ontwikkeld? En welke rol speelden de pausen daarin? De Poolse paus Johannes Paulus II geldt/gold hierin als vooruitstrevend. Hij benadrukte graag de overeenkomsten tussen verschillende godsdiensten. Diepe indruk maakte zijn bezoek in 1986 aan de synagoge van Rome, als eerste paus ooit. Gast in deze pauscast is katholiek theoloog Marcel Poorthuis, emeritus-hoogleraar interreligieuze dialoog.
Luister naar deze aflevering via Apple Podcasts/iTunes, Spotify, Stitcher, Pocket Casts, Google Podcasts, de NPO Luister-app of de NPO Radio 5 website en app.
Beluister de volledige podcast