Als paus had je altijd één zekerheid: je voorganger kon je niet meer voor de voeten lopen. Pas na het overlijden van een paus, werd een nieuwe gekozen: het was een post voor het leven, een roeping die je moest volhouden tot de dood.

Maar aan die schijnbare zekerheid maakte paus Benedictus de Zestiende acht jaar geleden een ruw einde: als eerste paus in bijna zeshonderd jaar trad hij af. En nu woont hij nog steeds als emeritus-paus in een verbouwd klooster in de tuinen van het Vaticaan. Hoe vult de oud-paus zijn dagen? En wat betekent het voor paus Franciscus dat zijn voorganger er nog steeds is? Andrea en Wilfred vertellen hoe het nieuw van het aftreden insloeg als een bom. En vragen zich af of het wel werkt: twee mannen in het wit in het Vaticaan.

Heb jij een prangende vraag?

Vraag je je al heel lang af waarom de paus altijd een oude man moet zijn? Of hij wel belasting betaalt? Of waarom een paus een andere naam aan neemt?

Stuur je pausvraag naar pauscast@kro-ncrv.nl en wie weet kunnen we het antwoord op jouw vraag horen in de volgende aflevering!