Over Maria, de moeder van Jezus, gaat de nieuwe aflevering van de Pauscast, dé podcast voor iedereen die nieuwsgierig is naar paus en Vaticaan. KRO-NCRV-presentator Wilfred Kemp en Vaticaan-correspondent voor de NOS Andrea Vreede praten de luisteraar bij over de betekenis van Maria in de lange traditie van de Kerk. Ze is verreweg de populairste heilige en tegelijk vormt ze van tijd tot tijd een hoofdpijndossier. Hoe kan dat?
Koningin van de Hemel... troosteres der bedroefden... Moeder en Maagd tegelijk. Voor veel gelovigen is ze misschien nog wel belangrijker dan haar goddelijke zoon. Misschien wel omdat Maria voor veel gelovigen dichterbij voelt dan God of Jezus. En een moeder geeft je eerder wat je wilt dan een vader...
Van alle mensen die ooit geleefd hebben staat Maria het dichtst bij God, zegt ook de officiële kerk, maar dat maakt haar zelf nog geen God. Je mag haar vereren, graag zelfs, maar haar niet aanbidden. Veel gelovigen zien dat anders en daarom baart deze volksdevotie het Vaticaan wel eens zorgen. De kerk heeft namelijk geen controle over Maria-devotie die vaak sterker is dan de leer. Wordt Maria niet te belangrijk gemaakt? Wat ook speelt is dat Maria te pas en te onpas verschijnt en allerlei boodschappen de wereld in stuurt.. En als Maria iets zegt: ga daar als paus maar eens tegenin....
Encyclopedie: Maria Moeder van God
In deze uitzending ook aandacht voor de rol die Maria speelt en heeft gespeeld in het persoonlijke leven van de laatste pausen. Johannes Paulus II was een enorme Maria-vereerder. Hij was ervan overtuigd dat Maria hem had behoed voor de dood bij de aanslag op zijn leven in 1981. Benedictus stelde zich qua Maria-devotie iets terughoudender op. Dat neemt niet weg dat hij belangrijke toespraken afsloot met een Maria-gebed. Van Franciscus weten we dat hij juist weer een paus is die helemaal niet bang is voor de geloofsbeleving van gewone mensen. Hij is zelf ook dol op Maria. Logisch natuurlijk als je afstamt van Italiaanse immigranten en in Argentinië bent opgegroeid.
Luister naar deze aflevering via Apple Podcasts/iTunes, Spotify, Stitcher, Pocket Casts, Google Podcasts, de NPO Luister-app of de NPO Radio 5 website en app.
Beluister de volledige podcast