Is er al witte rook? Iedereen kent deze uitdrukking maar is het ook algemeen bekend dat het te maken heeft met de verkiezing van een nieuwe paus? In een nieuwe aflevering (de laatste van dit seizoen) van de pauscast gaat het over pauskeuzes door de eeuwen heen: de vaste rituelen, de werking van de H. Geest tijdens het conclaaf, de machtspolitiek en het gelobby vooraf.

Conclaaf betekent letterlijk ‘met de sleutel’; kardinalen gaan (bijna) letterlijk achter slot en grendel om ze zo af te schermen van politieke invloed van buitenaf. En dan net zo lang stemmen uitbrengen tot er een nieuwe paus is gekozen. Het is een verkiezingsprocedure die is ontstaan in de Middeleeuwen en die sindsdien nauwelijks veranderd is.

Wel zijn omstandigheden waarin de kardinalen verkeren tijdens een conclaaf grondig gewijzigd. Bij de twee conclaven van 1978 moesten de 120 deelnemers bijvoorbeeld nog in met tussenschotten gefabriceerde kamertjes dichtbij de Sixtijnse Kapel slapen. Met maar een handvol wc’s en veel te weinig douches. Om aan dat gebrek aan comfort een einde te maken liet paus Johannes Paulus de Tweede een gastenverblijf  bouwen binnen Vaticaanstad: Casa Santa Marta. Daar zijn genoeg kamers en suites, een groot restaurant en een kapel. Paus Franciscus is er na zijn verkiezing in 2013 blijven wonen.

Wilfred en Andrea halen herinneringen op aan de laatste twee conclaven (2005 en 2013). Ze waren er zelf bij toen de nieuwe kerkleider zich op het Sint-Pietersplein presenteerde na de bekende woorden ‘Habemus Papam’ (we hebben een paus). Inmiddels zijn we alweer 9 jaar verder. 60 procent van de kiesgerechtigde kardinalen is door Franciscus benoemd. Wat belooft dat voor een volgend conclaaf?  

Heeft u ook een vraag?

Ook in dit tweede seizoen beantwoorden Andrea en Wilfred weer vragen van luisteraars. Stuur je vraag naar pauscast@kro-ncrv.nl en wie weet beantwoorden ze hem in de nieuwe Pauscast.