En de Bijbel was er nog zo eenduidig over: “Gaat heen en vermenigvuldigt u”. Simpel toch? Gewoon kinderen krijgen en klaar is kees! Hoe kan het dan dat seksualiteit binnen de kerk vooral de laatste decennia zo’n heet hangijzer is?

Laat binnen de muren van het Vaticaan de termen "condooms", "celibaat" en "homoseksualiteit" vallen en men begint spontaan te hyperventileren. En paus Franciscus doet af en toe wel een pastorale handreiking, maar de kerk blijft voor homo’s of gescheidenen af en toe een ongastvrije plek. Zit er verandering aan te komen?

Hoe kan het dat het merendeel van de priesters binnen het Vaticaan homofiel is, waar de Franse socioloog Frederic Martel het boek Sodoma over schreef? En ligt in de verkrampte houding van de kerk met seksualiteit een oorzaak voor het seksueel misbruik? We spreken hierover ook met ND-religiejournalist Hendro Munsterman, die weet hoe het komt dat de kerk zo eigenaardig met seksualiteit en intimiteit omgaat.

Heb jij een prangende vraag?

Vraag je je al heel lang af waarom de paus altijd een oude man moet zijn? Of hij wel belasting betaalt? Of waarom een paus een andere naam aan neemt?

Stuur je pausvraag naar pauscast@kro-ncrv.nl en wie weet kunnen we het antwoord op jouw vraag horen in de volgende aflevering!