Hulporganisaties brengen licht in Athene

Petrus in het land is in de Griekse hoofdstad Athene. Priester Nikolaos Kouvaris  heet ons welkom in 'zijn' Grieks-Orthodoxe kerk, die zich inzet om de levens van de mensen te verlichten.

Griekenland is al jaren in de ban van een zware economische crisis én vangt daarnaast veel vluchtelingen op. Dat zorgt ervoor dat veel mensen afhankelijk zijn van hulp van de kerk. De kerk zet zich in om duizenden vluchtelingen en Griekse daklozen te voorzien in hun eerste levensbehoeften.

Om erachter te komen hoe ze dat precies doen, brengen we een bezoek aan de Grieks-Orthodoxe kerk in één van de armere wijken in Athene. Hier worden we welkom geheten door priester Nikolas Kouvaris. 'Zijn' kerk staat midden in het leven en wil licht brengen door kleding en voedsel uit te delen in de wijk en door mee te werken aan projecten die kinderen, vluchtelingen én daklozen hulp bieden. 'Daar draait het om in de kerk: licht geven en het leven van mensen verlichten', vertelt Kouvaris.

Nikolaos Kouvaris
Petrus in het land

Kerk in Actie, de hulpverleningsorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland, steunt de Griekse vluchtelingenopvang Synyparxis, die zich inzet voor minderjarige vluchtelingen wiens ouders in het land van herkomst zijn gebleven. In deze opvang krijgen de jongeren onder meer onderwijs en psychische hulp. 'Velen van hen leven onder zeer onzekere omstandigheden die hun leven en ontwikkeling kunnen schaden. Daarom moeten we hen ondersteunen en een veilige plek bieden. Daarom hebben de Griekse kerk en de overheid deze opvanghuizen opgericht', vertelt Despoina Georgiadou, programmadirecteur bij Synyparxis.

Licht brengen doen de kerken in Athene ook via de organisatie Apostoli. Deze organisatie deelt dagelijks voedselpakketten uit aan daklozen en arme gezinnen. 'Wij willen hulp bieden aan mensen voor wie het moeilijk is om te overleven. Aan de meest kwetsbare mensen met geen of heel weinig inkomen', vertelt Despina Katsivelaki, programma-coördinator bij Apostoli.

Petrus in het land
Petrus in het land

Volgens Jurjen de Groot, algemeen directeur bij Kerk in Actie, zie je in Athene een goede samenwerking tussen de kerk en de lokale overheid om de hulporganisaties gestalten te geven. 'Kerk-zijn is niet alleen maar in de kerkbanken zitten. Kerk-zijn betekent ook daadwerkelijk uit de banken komen en in actie komen.'

Petrus in het land is te zien op zaterdag 12 november om 17:10 bij KRO-NCRV op NPO2.