Met het klimaatakkoord in het vizier zijn zonnepanelen een welkome voorziening van energie. Lees hier tips voor jouw eigen zonnepanelen en waarom bedrijfsdaken nog niet vol liggen.  

Wil jij zelf jouw woning verduurzamen met behulp van zonnepanelen? Dan zijn er een aantal belangrijke zaken waar je op moet letten. Zo moet je een geschikt dak hebben, de hoeveelheid zonnepanelen vaststellen, een erkende installateur onder de arm nemen en letten op de garantie. Wil je meer uitleg bij de tips? 

Lees hier de belangrijke zaken! 

Zonneweides stuiten op verzet 

Pointer doet onderzoek naar de energietransitie in Nederland: klimaatconflict in de polder. Plannen voor zonneweides stuiten regelmatig op verzet, zeker omdat de daken van bedrijfspanden in de omgeving nogal eens leeg blijven. Waarom liggen de bedrijfstaken dan nog niet vol met deze hernieuwbare energiebron? Op dit moment is 12% van de bedrijfsdaken bedekt met zonnepanelen. Eén van de grootste obstakels: een overbelast stroomnet.

Veel bedrijven die willen investeren in zonnepanelen lopen vast. Bij enkele grote netbeheerders staan op dit moment een kleine 3000 bedrijven ‘in de wacht’ om een nieuw project aangesloten te krijgen.

Andere redenen waarom bedrijfsdaken nog niet vol liggen met zonnepanelen zijn: 
- Dakconstructies zijn niet geschikt en aanpassen is een flinke investering. 
- Brandverzekering kan flink omhooggaan, wegens klein verhoogd risico op brand.
- Stijgende prijzen zonnepanelen, door prijzen van de grondstoffen, installatie en wereldwijde logistiek. 
- Dalende subsidie, ondanks kostprijsstijging. 

Wil jij de hele uitzending over zonnepanelen op bedrijfsdaken zien? 

Bekijk het hier!

3 inspirerende zonnepanelen

In BinnensteBuiten hebben we inspirerende verhalen met betrekking tot zonnepanelen. Een bijzonder verhaal gaat bijvoorbeeld over het mooiste solarpark van Nederland. In Hengelo heeft tuinarchitect Nico Wissing een zonneweide weten te maken waar bewoners juist graag langsgaan.

Piet Albers bedacht een dubbele functie voor de zonnepanelen op zijn stuk grond. Hij plaatste de zonnepanelen boven de frambozen. Zo hebben zijn frambozen bescherming én biedt hij energie aan huishoudens.  

En tot slot deze zelfvoorzienende woning van Dick en Astrid. Hierin zorgen zij dat de regendruppels van de zonnepanelen worden opgevangen in een tank.