Een serie van KRO-NCRV en de bedenkers van Mocro Maffia.

KRO-NCRV maakt een achtdelige dramaserie over exposing en shaming. In Sihame is een jonge vrouw uit op wraak nadat er een seksvideo van haar online is geplaatst. Ze is 'exposed'. Onbevreesd en gewelddadig zet ze de jacht in op de jongens die hier verantwoordelijk voor zijn. 

Sihame

De 18-jarige Sihame is slachtoffer van exposing; er is een seksvideo van haar en haar ex-vriend online geplaatst. De video verspreidt zich razendsnel op haar school, in de buurt en binnen haar familie. Zowel on- als offline wordt ze aan de schandpaal genageld. Ze kan niet meer over straat zonder geïntimideerd en geterroriseerd te worden en de appjes met seksverzoeken, haatcomments en dreigementen blijven binnenstromen. Haar kans op een normaal leven lijkt voorgoed voorbij. Sihame ziet nog maar één uitweg: wraak nemen op de jongens die verantwoordelijk zijn voor het exposen. Met grof geweld pakt ze haar macht terug. 

Sihame is onbevreesd en gewelddadig en daarmee slachtofferrol en schaamtecultuur ontstijgend

Shamira Raphaëla & Lisette Donkersloot

"Met 'Sihame' kaarten we een steeds groter wordend, maar vaak nog onzichtbaar maatschappelijk probleem aan: online exposing. Zowel qua onderwerp als vorm willen wij als vrouwelijke regisseurs een statement maken door female rage & revenge inzichtelijk te maken, wat de serie in alle opzichten gedurfd en uitgesproken maakt. Daar waar het uiten van agressie vooralsnog is voorbehouden aan voornamelijk mannelijke karakters, tonen we dit met 'Sihame' vanuit een vrouwelijk perspectief. Sihame is onbevreesd en gewelddadig en daarmee slachtofferrol en schaamtecultuur ontstijgend; een krachtig hoofdpersonage dat haar macht terugpakt en losbreekt van de traditionele conventies binnen de samenleving."

Shamira Raphaëla & Lisette Donkersloot

Exposing en shaming: een maatschappelijk probleem

Steeds meer jongeren hebben te maken met exposing en online shaming, waarbij seksuele beelden zonder toestemming worden gedeeld. Vaak gebeurt dit in 'expose-groepen' via berichtendiensten zoals Telegram. De impact op de slachtoffers is groot: ze hebben levenslang, terwijl daders vaak hun straf ontlopen. Programma's zoals PointerPropaganda en Spot On hebben al eerder veel aandacht besteed aan dit fenomeen (#stopshaming). Sihame brengt dit probleem verder onder de aandacht. 

“'Sihame' is een female-driven project, waarmee we een bijdrage leveren aan een gelijkwaardiger filmlandschap. Ik ben trots dat met deze serie twee regisseurs hun dramadebuut maken. Mijn ambitie met betrekking tot talentontwikkeling, diversiteit en inclusiviteit is groot en ik ben de NPO, KRO-NCRV en Fiction Valley heel dankbaar dat ik dit met het opzetten van Sihame voort mag zetten.

- Achmed Akkabi

De achtdelige serie Sihame is bedacht door Achmed Akkabi (Mocro Maffia) en geregisseerd door Shamira Raphaëla en Lisette Donkersloot. Hoofdschrijfster is Leila Sahir. De serie is geproduceerd door Fiction Valley in coproductie met KRO-NCRV.

Sihame is vanaf 28 augustus elke zondag om 20.15 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 3 en vanaf 28 augustus te bingen via NPO Plus.