Adriana (93) ontdekt dankzij Spoorloos wie haar vader was. Ook ontmoet ze twee onbekende neven. De ene neef blijkt na een match in een DNA-databank het kind te zijn van Adriana’s halfzus, van wiens bestaan Adriana nooit weet heeft gehad. Haar andere neef bleek haar vader zelfs gekend te hebben: het was zijn opa.

Adriana heeft haar vader nooit gekend. Als ze negen jaar oud is overlijdt haar moeder. Haar stiefvader brengt haar naar een kindertehuis met een verschrikkelijk regime. ‘Het naarste was dat er niet meer van je gehouden werd’, vertelt Adriana. Ze wil graag weten wie haar biologische vader was.

‘Het naarste was dat er niet meer van je gehouden werd’

Niets bijzonders

Niet de oproep, maar uitgebreid DNA- en stamboomonderzoek geven Adriana uiteindelijk antwoord op haar vraag. Ze staat DNA af dat in verschillende databanken wordt geplaatst, in de hoop op een match. ‘Ik ervaarde het niet als iets bijzonders’, vertelt Adriana. Haar DNA blijkt veel overeenkomsten te hebben met dat van Marcel uit Gorinchem. Zijn moeder Dinie blijkt de halfzus van Adriana te zijn.

Adriana ontmoet Bert en Marcel
Marcels moeder Dinie blijkt een halfzus van Adriana

Een zusje

Marcels moeder Dinie is een paar jaar geleden overleden. Haar zus Diana staat DNA af voor het onderzoek van Spoorloos. Tot Marcels grote schrik blijkt Diana niet zijn volle tante te zijn. 

Zijn moeder en tante blijken verschillende vaders te hebben. Marcels moeder Dinie en Adriana blijken dezelfde onbekende vader te hebben. ‘Ik vind het wel leuk, een zusje. Die heb ik vroeger altijd zo graag willen hebben’, vertelt Adriana.

'Een eenzame man met heel veel poezen'

Uiteindelijk komt Spoorloos Adriana’s neef Bert op het spoor. Landelijk bekend geworden als ‘de zingende tandarts’, die in de jaren 80 een carnavalshit had met zijn knorlied.

Bert, beter bekend als ‘de Aal’, blijkt een kleinzoon te zijn van de vader van Adriana. Deze man, Jan, bleek de laatste jaren van zijn leven in Arnhem doorgebracht te hebben. ‘Mijn opa was een beetje een eenzame man met heel veel poezen om zich heen’, herinnert Bert zich.

Nogal nuchter

Adriana heeft nog steeds contact met Marcel. ‘Een aardige man. Na de opnames is hij me al op komen zoeken om nog wat na te praten’, vertelt ze. Over haar vader is ze duidelijk: ‘Ik was nieuwsgierig naar de goede man en nu weet ik het. Ik heb het mijn hele leven zonder hem moeten doen, dus ik ben er verder nogal nuchter onder’.

Bekijk hier de aflevering met Adriana terug. 

Aflevering terugkijken

Spoorloos

Wil je fragmenten zien die niet in de uitzending zaten, weten hoe het met andere deelnemers gaat of meer te weten komen over Derk en Jetske?

Derk en Jetske van Spoorloos op Schiphol