Ana Luisa: 'Mijn grootste wens is uitgekomen'

Ana Luisa wordt op vierjarige leeftijd geadopteerd vanuit Chili. Door de jaren heen merkt ze een leegte in haar leven. Ze wil meer weten over waar ze echt vandaan komt. Na lange tijd besluit ze op zoek te gaan naar haar biologische moeder.

Ana Luisa heeft op jonge leeftijd al door dat ze anders is dan haar adoptieouders. 'Ik wist dat er iets miste, dat ik anders was.' Jarenlang vraagt ze zich af wie haar biologische moeder is. Uit angst om nooit antwoord te krijgen op haar vraag, besluit ze op zoek te gaan. Tot haar verrassing gaat de zoektocht snel. In het voorjaar ontmoet ze haar biologische moeder in Chili.

'Het was alsof ik nooit ben weggeweest'

Ana Luisa

Thuiskomen

Voor de ontmoeting is Ana Luisa ontspannen. Mentaal is ze al veel langer bezig met de zoektocht, en is ze dus goed voorbereid. De ontmoeting beschrijft Ana Luisa als thuiskomen. 'Het was alsof ik nooit ben weggeweest.' De geur en de sfeer in het huisje voelen bekend. Ana Luisa voelt zich thuis.

Levensverhaal

Na de ontmoeting praten Ana Luisa en haar biologische moeder Maria bij. Ana krijgt te horen over de eerste jaren van haar leven, en over de adoptie. Maria vertelt dit geëmotioneerd en met veel moeite, omdat ze haar verhaal nooit eerder heeft kunnen doen. 'Ik ben eindelijk met mijn dochter, mijn Ana Luisa!', zei een opgeluchte Maria tegen Ana.

Meer familie

Ana Luisa ontmoet in Chili ook haar halfzus en haar nicht. Ana Luisa is opgelucht dat ze hen heeft ontmoet. 'Ik had nooit gedacht dat ik nog meer familie zou hebben.' Via de vader van haar nicht, haar oom, krijgt ze dingen te weten over haar biologische vader, zoals over zijn overlijden. Ze krijgt ook een foto van hem. Volgens Ana Luisa lijkt ze veel op haar halfzus. 'We hebben dezelfde neus, allebei een deukje in ons voorhoofd en veel moedervlekken. Wanneer we allebei onze bril opdoen, zijn we net een tweeling!' Ana Luisa spreekt haar halfzus en haar nicht regelmatig. Met haar moeder Maria heeft ze af en toe contact via de chat. Ana Luisa hoopt dat ze binnenkort kan videobellen met haar moeder.

'Er is een last van mijn schouders af'

Ana Luisa

Verbintenis

Door de ontmoeting voelt Ana Luisa zich ook meer verbonden met haar geboorteland en heeft ze veel interesse in de Chileense cultuur. Langzamerhand wil ze Spaans leren, zodat ze beter met haar gezin kan praten. De leegte die Ana Luisa hier voorheen voelde, is nu gevuld. Ze is blij dat haar moeder nog gezond is en dat ze haar heeft kunnen omhelzen. 'Er is een last van mijn schouders af, ik voel veel rust en blijheid.' Alhoewel ze met haar deelname aan Spoorloos flink uit haar comfortzone werd getrokken, heeft ze geen spijt. Ana Luisa beschrijft haar deelname en de ontmoeting met haar gezin als het hoogtepunt in haar leven. 'Mijn grootste droom is uitgekomen.' 

Spoorloos

Spoorloos richt zich op verwanten die elkaar uit het oog verloren zijn of zelfs nog nooit hebben ontmoet. Derk Bolt speurt regelmatig heel wat landen af om mensen bij elkaar te brengen en Jetske van den Elsen gaat met onze zoekers op pad om hen bij te staan tijdens de emotionele hereniging. 

Spoorloos is dit seizoen elke maandag om 21.20 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 1.