Het leek zo mooi en toch was het mis

Al zo’n 32 jaar herenigt Spoorloos bloedverwanten en dat leidt veelal tot emotionele ontmoetingen en mooie verhalen. Helaas nemen deze verhalen soms een onverwachte wending…

Dolblij was Isabel, toen het team van Spoorloos in 2006 haar biologische moeder gevonden had in Colombia. Na die eerste ontmoeting reisde ze nog twee keer naar Colombia, om daar langere tijd te verblijven en haar moeder beter te leren kennen. 16 jaar later blijkt dit verhaal een onverwachte wending te nemen.

Dromen van Colombia

Isabel en haar broer hadden de peuter- en kleuterleeftijd toen zij, vanuit een kindertehuis in Colombia, naar Nederland geadopteerd werden. Helaas werd de adoptie geen succesverhaal en Isabel is altijd blijven dromen van Colombia en blijven hopen op een weerzien met haar biologische moeder. In 2005 schreef ze Spoorloos. Met maar weinig gegevens en zonder wereldwijde DNA-databases, liep de zoektocht in eerste instantie dood. Spoorloos informeerde Isabel dat zij haar helaas niet konden helpen.

Nieuwe aanwijzingen

Maar Isabel gaf niet op en kwam later zelf met de naam van een medewerkster van het kindertehuis. Deze dame werd gevonden en wees een lokale medewerker van Spoorloos door naar de moeder. Deze vrouw, Maria, vertelde inderdaad een zoon en een dochtertje te hebben afgestaan onder moeilijke omstandigheden. Ze gaf aan dat Isabel en de oudere broer haar kinderen zijn en wilde haar dochter graag weer zien! Een hereniging volgde in 2006 en werd in dat najaar uitgezonden.

Twijfels

Hoewel het contact in de jaren daarna, door cultuurverschillen en de taalbarrière, vaak erg moeizaam was, ontmoette Isabel haar moeder meerdere keren en koesterde zij het contact met haar. Groot was dan ook de schok toen moeder haar onlangs een verontrustend appje stuurde. Maria gaf aan ‘dat ze er niet meer zeker van was dat ze Isabels moeder is’. Ze schrijft dat ze bijna 3 jaar geleden, tijdens Isabels laatste bezoek, twijfels kreeg, omdat hun verhalen uit het verleden toch niet volledig overeen lijken te komen. Ze zegt dat ze destijds de moed niet had om het Isabel direct te vertellen en daarom nog zo lang volgehouden heeft dat ze moeder & dochter zijn.

DNA-onderzoek

Dit bericht bereikte ons op 19 juli van dit jaar. Vanzelfsprekend zijn Isabel en het team van Spoorloos geschrokken en verbaasd over deze bewering van moeder. Bij beiden is vervolgens DNA afgenomen. De uitslag bleek negatief te zijn, er is geen moeder-dochter match. Spoorloos zal Isabel bij blijven staan en als er voldoende aanknopingspunten zijn, met gebruik van de huidige technieken een nieuwe zoektocht starten. Dat hebben we eerder in twee soortgelijke gevallen ook gedaan. Op verzoek van de betrokkenen hebben we daar toen geen ruchtbaarheid aan gegeven. Zo hoopt Spoorloos, met behulp van moderne zoekmethoden en DNA-databases, deze zoekers alsnog in de toekomst met hun bloedverwanten te kunnen herenigen.

De namen van Isabel en Maria zijn op verzoek van betrokkenen gefingeerd, in het kader van de privacy.