DNA- en stamboomonderzoek is niet meer weg te denken bij de redactie van Spoorloos. Zoekvragen die vroeger onmogelijk waren, zijn nu ineens wel mogelijk om uit te zoeken. Elly de Bont, DNA- en stamboomonderzoeker van Spoorloos vertelt ons meer over haar werk.

Steeds goedkoper

‘Met DNA- en stamboomonderzoek kunnen we zaken oplossen die we een paar jaar geleden niet tot een goed einde konden brengen. Je kan wel in een databank gaan staan, maar als je er geen biet van snapt komen mensen soms toch bij Spoorloos uit. Vroeger kostte een DNA-test bij een commerciële databank honderden euro’s, maar tegenwoordig stunten ze al met tests voor 40 euro. Dat zorgt ervoor dat er steeds meer mensen in een commerciële databank staan. Daar maakt Spoorloos dankbaar gebruik van, want het levert steeds meer matches op’, vertelt Elly. 

Commerciële databanken

‘Zo hadden we nooit, nooit, maar dan ook nooit Adriana’s vader kunnen vinden zonder DNA- en stamboomonderzoek’, vertelt Elly enthousiast. ‘Adriana is een vrouw van 93, die haar biologische vader nooit heeft gekend. Door haar hoge leeftijd zat er voor ons ook tijdsdruk achter om dit voor haar uit te zoeken. Het was nu of nooit!’ Het DNA van Adriana bleek veel overeenkomsten te hebben met dat van ene Marcel uit Gorinchem. Zijn moeder Dinie blijkt na de nodige DNA-testen halfzus van Adriana te zijn. ‘Zo kom je stapje voor stapje steeds dichter bij de oplossing’, vertelt Elly. 

Marcels moeder Dinie en Adriana blijken dezelfde onbekende vader te hebben. Uiteindelijk komt Spoorloos Adriana’s neef Bert op het spoor. Hij blijkt een kleinzoon te zijn van de vader van Adriana.

Hobby in coronatijd

Elly vertelt hoe ze zich heeft bekwaamd in het DNA- en stamboomonderzoek. ‘Ik ben begonnen toen corona kwam. Ik vond het altijd al interessant en ben er toen meer over gaan lezen. Ik ben gaan spitten en heb toen iemands spermadonor teruggevonden. Dat was een vrij makkelijke zoektocht, dus toen ben ik online cursussen gaan volgen’. 

‘Nu doe ik het al drieënhalf jaar en leer nog steeds bij. Je moet ook goed weten in welke archieven je moet zoeken. Ik check altijd of iemands stamboom klopt in het Stadsarchief van Amsterdam of Rotterdam. Ook provincies hebben hun eigen bevolkingsarchief, zoals Tresoar in Friesland of het Gelders archief in Arnhem’. 

Elly zoekt in het stadsarchief van Rotterdam
Marcels moeder Dinie blijkt een halfzus van Adriana

Euforische kick

Elly heeft voor Spoorloos 22 zaken opgelost. ‘Ongeveer de helft daarvan heeft de uitzending gehaald. Je hebt soms dat je iets oplost, maar dat iemand niet op TV wil. We zoeken nu soms ook heel fanatiek als er niets bekend is van iemand. DNA liegt niet, als je puzzeltje uiteindelijk niet klopt dan klopt het ook echt niet. Het geeft een euforische kick als je uiteindelijk toch zo’n cold case weet op te lossen’. 

Spoorloos

Wil je fragmenten zien die niet in de uitzending zaten, weten hoe het met andere deelnemers gaat of meer te weten komen over Derk en Jetske?

Derk en Jetske van Spoorloos op Schiphol