'Wat begrijpen mensen altijd verkeerd over jou?' Dit is één van de vragen van het zelfbedachte spel van de zestienjarige Indra Zomers. Ze ontwierp het spel om gemakkelijker over haar mentale problemen te praten. Spraakmakers sprak met Zomers en de andere winnaar Sandra Pham, van de Young Impact Awards 2023.

Hoe begin je een gesprek?

Indra Zomers ontwikkelde het vragenkaartjesspel voor jongeren om gemakkelijk gesprekken te openen over mentale gezondheid, relaties of lichaamsbeeld; eigenlijk alles wat jongeren bezighoudt.

Tijdens de coronaperiode ontwikkelde Indra een eetstoornis. 'Ik heb zelf gemerkt dat praten mij het meeste heeft geholpen,' vertelt Indra. 'Maar als jongere - ik ben 16 - is het best wel lastig om echt een goed gesprek te beginnen. Dus toen dacht ik: hoe begin je zo'n gesprek? Wat is je eerste vraag?'

Extra dikke knuffel

De lastige eerste vraag wordt door het spel al gesteld. Het maakt het volgens haar veel makkelijker en toegankelijker om een gesprek te beginnen. Een voorbeeld van een vraag is: ‘Wat maakt je jaloers?’ of ‘Wat is dat ene ding wat mensen altijd verkeerd begrijpen over jou?’

Indra zegt: 'Ik speel het af en toe ook met vriendinnen. En elke keer als ik het speel, kom ik achter dingen die ik nooit eerder wist en het zorgt voor verbinding. Want als je dan bijvoorbeeld weer naar school fietst of elkaar weer ziet, vraag je toch nog een keer hoe het echt gaat, of geef je een extra dikke knuffel.'

(Verhaal gaat verder onder de video.) 

Sandra Pham, Karim Amghar en Indra Zomers
1 min 53 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Binnenvetter: het verhaal van een Vietnamees-Nederlands meisje 

Spraakmaker Karim Amghar sprak ook met jonge impactmaker Sandra Pham. Zij maakte ‘Binnenvetter’, een theatervoorstelling waarin ze muziek, theater en spoken word combineert. Het toneelstuk gaat over jezelf wegstoppen, kwijtraken en opnieuw uitvinden. 

In de theaterproductie staan Sandra’s ervaringen als Vietnamees-Nederlands meisje centraal. Thema's zoals opgroeien tussen twee verschillende culturen, anti-Aziatisch racisme, pesten, romantische liefde en het nastreven van je dromen, komen hierin voor. 

Pham hoopt een voorbeeld te zijn voor Aziatisch-Nederlandse jongeren, omdat ze vroeger representatie van haarzelf miste. Daarnaast hoopt ze alle jongeren te inspireren hun eigen dromen achterna te gaan. 

Winnaar Young Impact Awards

De inspanningen van Indra Zomers en Sandra Pham bleven niet onopgemerkt. Ze vielen op 2 november in de prijzen tijdens de zevende editie van de Young Impact Awards in de categorie Gezondheid en Diversiteit. De Young Impact Awards worden uitgereikt aan jongeren die tot het uiterste gaan om een positieve impact te maken, in verschillende categorieën zoals maatschappij, gezondheid en diversiteit.

Onderzoek naar druk op jongeren

Hoe houd je je staande in een wereld waar de verwachtingen steeds hoger worden? Druk! is het journalistieke dossier van KRO-NCRV waarin we onderzoek doen naar de enorme druk waarmee de huidige generatie jongeren te maken heeft.

Druk, het dossier voor mentale gezondheid onder jongeren