Sprinkhanen, krekels en rupsen: het zijn allemaal eetbare insecten. De EU heeft al veel insecten goedgekeurd voor menselijke consumptie. Het verhaal gaat dat insecten ook worden verwerkt in chips, chocola en pasta. Broodje aap of niet? Spraakmakers zoekt het uit.

Supermarkten bieden insecten af en toe al aan

Geert Kuipers, eigenaar van een groothandel in eetbare insecten, heeft een bijzondere missie. Zijn bedrijf verwerkt insecten tot eetbare producten. ‘We hebben hamburgers, broodjes, balletjes, bitterballen, crackers en shakes,’ vertelt hij enthousiast. Maar deze producten zijn niet zomaar in elke supermarkt te vinden. ‘Af en toe zijn er supermarkten die deze producten aanbieden.’

Ik heb wel eens verwerkte insecten in voedingsmiddelen gegeten
  1. Ja! Zoals pizza, brood of koekjes 0% (0 votes)
  2. Nee, nog nooit gegeten 0% (0 votes)

Europese commissie keurt insecten goed

Maar waarom zijn deze producten niet het hele jaar door beschikbaar? Geert legt uit: ‘Dit heeft deels te maken met het feit dat nog niet alle goedkeuringen vanuit Brussel binnen zijn en deels met het feit dat er grotere investeringen nodig zijn in de retailsector.’

Hij licht toe dat de Europese Commissie al een aantal insectensoorten heeft goedgekeurd voor consumptie, zoals de gele meelworm en de huiskrekel. ‘Deze insecten kunnen worden verwerkt in verschillende producten zoals dranken, chocolade, snoep, biscuits en pasta.’

Het Uitzendbureau: In welke voedingsmiddelen mogen insecten verwerkt worden?

Je mag insecten zoals gedroogde meelwormen, sprinkhanen verkopen. Maar, mogen ze ook verwerkt worden in burgers, soepen, sauzen, chips? Spraakmakers gaat op pad en spreekt Geert Kuipers.

spraakmakers-_insecten_in_brood_koekjes_en_chips.jpg

Nieuwe investeringen in de sector

Supermarkten en leveranciers zijn op dit moment opnieuw aan het investeren in de insectensector. ‘Tien jaar geleden gebeurde dit ook al. De coronapandemie heeft echter problemen veroorzaakt. Het consumentengedrag in winkels is minder gericht op impulsaankopen, ten nadele van nieuwe producten met insecten als ingrediënt. Dit heeft ons deels teruggeworpen op de tijd voor corona.’

‘Aan de andere kant hebben we deze tijd ook gebruikt om nieuwe producten te ontwikkelen,’ vertelt Geert. Voor de coronapandemie lagen de producten van Geert in veel supermarkten door heel Europa. ‘Nu zien we dat ze langzaam weer terugkomen, maar meer specifiek en gericht op de duurzaamheidsvoordelen,’ merkt hij op.

De kans op insecten is nog niet zo groot

De kans dat je producten in de supermarkt tegenkomt met insecten als ingrediënt is niet zo groot. Zo is er pas recentelijk goedkeuring verleend voor het gebruik van krekelmeel. ‘Daarom is te verwachten dat het nog een tijdje duurt voordat producten eventueel de supermarkten instromen’, zegt de FNLI - de koepelorganisatie van bedrijven in de Nederlandse levensmiddelenindustrie.

Wel is het zo dat, volgens de FNLI, sommigen bedrijven overwegen om insecten te gaan gebruiken in hun producten. Kijk dus binnenkort niet raar op van spaghetti met krekelmeel, zure matten van meelwormen en chocolade met sprinkhanencrunch in het supermarktschap.

Wil je meer weten over de herkomst van je eten?

Schrijf je dan in voor de Eerlijker Eten nieuwsbrief. Al 16.000 mensen gingen je voor!

KVW - Sosha Duysker - Waterkip