In de nieuwe podcast Strijden ga ik duiken historici Paul de Jong en Tim Streefkerk in het leven, het werk en de nalatenschap van de Surinaamse vrijheidsstrijder Anton de Kom.

Waar Anton de Kom in 1932 nog als onruststoker wordt bestempeld door de Nederlandse regering, is de schrijver van Wij slaven van Suriname nu een boegbeeld met standbeeld en een plaats in de Canon van Nederland. Zijn we aan de haal gegaan met zijn verhaal? En wie was hij echt? Historici De Jong en Streefkerk onderzoeken het in de zesdelige podcast Strijden ga ik voor KRO-NCRV en NPO Radio 1.

Het is een fascinerend levensverhaal.

De Jong en Streefkerk kregen voor het eerst met Anton de Kom te maken toen ze een project toegewezen kregen tijdens hun studie geschiedenis. “De Kom is steeds verder onder onze huid gekropen. Hij is alsmaar tegengewerkt, maar heeft nooit opgegeven. Het is een fascinerend levensverhaal”, vertelt De Jong.

“De Surinaamse schrijver verzette zich met woorden tegen het Nederlandse koloniale regime”, gaat Streefkerk verder. “Zijn bekendste werk Wij slaven van Suriname is een geweldige aanklacht tegen het Nederlandse koloniale systeem.”

Inmiddels is hij alom geprezen en wordt De Kom door verschillende partijen op een sokkel gehesen. De Kom werd een symbool. Maar doet het beeld dat we van De Kom hebben hem wel recht aan? In de podcast vertelt onder andere kleindochter Els de Kom over hoe ze blijft strijden voor zijn nalatenschap.

De makers onderzoeken ook hun eigen blinde vlekken en de spiegel die De Kom Nederland postuum nog steeds voorhoudt met zijn werk.

De podcastserie Strijden ga ik, is vanaf 27 december te beluisteren via KRO-NCRV en NPO Radio 1.