Opnieuw werd er gedebatteerd over de aanpak van de coronacrisis. Zal er in Nederland een coronagezant worden aangesteld? “Zo iemand had twee maanden geleden al moeten beginnen”, stelt PVV-Kamerlid Fleur Agema.

Fleur Agema

'Opmerkelijk', noemt parlementair verslaggever van Nu.nl Avinash Bhikhie het dat het nu dan eindelijk van een coronagezant lijkt te komen. "De stemmen gaan al veel langer op, dat Hugo de Jonge eigenlijk hulp nodig heeft." In het verleden zijn dingen niet altijd gegaan zoals ze hadden moeten gaan, vervolgt hij. "Nu ook met vaccineren - de belangrijkste troef die Nederland heeft om uit de crisis te komen. Met de komst van mutaties, lijkt vaccinatie de enige route om eruit te komen. We zien nu dat dat fout gaat. Rijen bij priklocaties en de leveringen gaan niet goed."

'Het is een potje' 

Een Kamermeerderheid heeft gestemd voor een gezant naast Hugo de Jonge. "Het is natuurlijk wel een beetje laat", zegt PVV-Kamerlid Fleur Agema. "Zo iemand had maximaal twee maanden geleden al moeten beginnen", stelt zij. "Het is al lang een potje." Ook Bhikhie noemt het aanstellen van een gezant ‘rijkelijk laat’. "Het vaccineren is te laat begonnen. We bungelen onderaan de lijstjes. Het is ook een signaal van de Kamer dat het niet goed gaat en dat het vaccineren beter moet."

Wanneer begin je met het ontlasten van de IC’s?

‘Voor dingen die niet goed gaan, moet u ook bij mij zijn, vooral bij mij zijn’, zei Mark Rutte tijdens het debat. "Hij zegt heel vaak dat je bij hem moet zijn, maar als het puntje bij paaltje komt, wordt er ineens toch gewezen naar de minister van VWS of medische zorg", zegt Agema. "We zijn nog niet begonnen met de mensen die het vaakst op de IC liggen. We weten dat de gemiddelde leeftijd op de IC 64 jaar is, dat die mensen vaak morbiditeit hebben, hartziekten, longziekten, diabetes… Dat is een groep die de huisarts er zo uit kan pikken, maar daar zijn we nog niet eens mee begonnen. Als er dan wordt gezegd dat vaccinatie dé uitweg uit de crisis en de harde lockdown is, wanneer begin je met het ontlasten van de IC’s?"

Minder druk op de IC

"We zien dat alles waar Hugo de Jonge verantwoordelijk voor is, misgaat", stelt Agema. "Of het nu gaat om apps, testen, bron- en contactonderzoek, beschermingsmiddelen: alles gaat mis als het in handen komt van De Jonge", vervolgt ze. "Het gaat erom dat we ervoor gaan zorgen dat die druk op de IC’s vermindert. Dat moet Hugo de Jonge ook kunnen. Kan hij dat niet? Dan moet iemand anders dat doen."

Lees ook:

De belangrijkste vraag 

Als het gaat over het bredere perspectief, dan is het volgens Agema de belangrijkste vraag hoe we hier gekomen zijn. "Corona is ons overkomen. Dat kan ik geen minister of premier kwalijk nemen. Maar als je ziet hoe er de afgelopen tien jaar met de zorg om is gegaan… Er zijn vijf ziekenhuizen gesloten, negentien IC’s, vijftien spoedeisende hulpposten, 843 minder medewerkers op de IC in vijf jaar tijd, zó is er omgegaan met de zorg."

Er is een andere blik op de zorg nodig

"Als je nu kijkt dat die ziekenhuizen nog steeds niet méér budget krijgen, op nul procent groei zitten, dan zie je dat we een kabinet hebben dat nog steeds niks met de zorg heeft. Als ik dan de begroting lees, zie ik dat ze de komende tien jaar nog eens de helft van de ziekenhuizen willen sluiten - in een tijd dat het aantal 75-plussers verdubbelt. Wat er nodig is, is dat er een andere blik op de zorg komt. Dan kunnen we misschien dit soort crises beter aan."

''Als je ziet hoe er de afgelopen tien jaar met de zorg om is gegaan, dan zie je dat we een kabinet hebben wat nog stééds niks met de zorg heeft'', zegt @FleurAgemaPVV. #ditisM #coronadebat pic.twitter.com/bXmdOaGOQv

— Margriet van der Linden (@dit_is_M) February 4, 2021

"Stel dat corona vandaag in een keer weg was, dan is alsnog die ziekenhuiszorg helemaal uitgeput. Er zijn zoveel mensen die hun reguliere zorg niet krijgen. Kankerzorg wordt uitgesteld, mensen wachten op nieroperaties, het personeel is uitgeput. De zorg stond al onder hoogspanning voor de crisis, maar hoe de zorg uit de coronacrisis gaat komen, daar moet héél veel in geïnvesteerd worden. Ik maak me heel erg zorgen over hoe de zorg - en al die patiënten die nu in de wacht staan - hieruit gaan komen. Want het verlies van gezonde levensjaren is enorm."

Benieuwd naar het hele gesprek met Volkskrantcolumnist Sheila Sitalsing, Avinash Bhikhie, parlementair verslaggever van Nu.nl en PVV-Kamerlid Fleur Agema?