De zomer van 2019/2020 is een "zomer uit de hel die gevoed werd door recordtemperaturen en droogte", aldus sir David Attenborough in zijn nieuwste film, Breaking Boundaries. De ijskappen op Antarctica zijn het kantelpunt gepasseerd. We moeten ons voorbereiden op een enorme zeespiegelstijging.

Giraffen met stad op de achtergrond

In deze documentaire bezoekt sir David Attenborough wetenschappers die zich hard maken voor het behoud van onze planeet. De mensheid zou de grenzen van de aarde voorbijgegaan zijn. Attenborough zelf doet er nog een schepje bovenop en noemt bijvoorbeeld het Australische rif een 'koraalkerkhof'. Volgens hem was de zomer van 2019/2020 een "zomer uit de hel die gevoed werd door recordtemperaturen en droogte".

Lees ook:

''De koralen sterven heel erg snel af, ze koken''
Professor Terry Hughes kon de tranen niet meer de baas blijven. In een emotionele scène van de documentaire is te zien hoe het Great Barrier Reef, in Australië, vervalt. Vóór de emotionele uitbarsting van Hughes, was hij al een spraakmakend figuur in Australië. Hughes houdt zich bezig met de opwarming van de aarde en de effecten hiervan op ‘s werelds grootste rifsysteem. Daarnaast documenteert hij de massale verbleking die de afgelopen decennia, door de extreme temperaturen, is ontstaan. "De koralen sterven heel erg snel af, ze koken."

sneeuw

CO2 uit de jaren 80 is oorzaak 'koraalkerkhof'
De film Breaking Boundaries is gericht op het onderzoek van de Zweedse wetenschapper Johan Rockström. Zijn werk gaat over de kantelpunten en grenzen in verschillende eco-systemen rond de planeet. Denk dan bijvoorbeeld aan de poolgebieden, biodiversiteit en het klimaat op aarde. Hughes heeft hieraan meegewerkt: "Je kunt gemakkelijk een omslagpunt overschrijden en het een paar decennia niet opmerken." Daar voegt hij nog aan toe dat de hoeveelheid CO2 uit de jaren '80 waarschijnlijk het omslagpunt was voor de koraalriffen, tot zijn grote verdriet.

IJskappen op Antarctica zijn kantelpunt al gepasseerd
Het omslagpunt van het ene systeem kan leiden tot destabilisatie van een ander systeem. Dit domino-effect heeft ernstige gevolgen voor de mensheid. Zo zouden de ijskappen op Antarctica hun kantelpunt al zijn gepasseerd en moeten we ons voorbereiden op een enorme zeespiegelstijging. Althans, in de komende eeuwen. Dus, vertel dat maar vast aan je kleinkinderen.