Het optreden van dansgroep Diversity bij 'Britain’s Got Talent' heeft heel wat losgemaakt: positief, maar ook negatief. Ruim 1100 klachten stroomden binnen, zo schrijft The Independent. Of je nu achter het optreden staat of niet… Indrukwekkend is het in ieder geval wel. 

Ashley Banjo - Britain's Got Talent

Het is niet alleen de choreografie die een enorme boodschap uitdraagt, ook de muziek komt binnen. Die is namelijk geschreven onder de tekst van het gedicht The Great Realisation. De video waarin het gedicht wordt voorgelezen als een kinderverhaal ging viral, en niet zonder reden. De tekst is namelijk behoorlijk confronterend. Dat 2020 een jaar is dat we niet snel zullen vergeten, zullen de meesten van ons beamen. Maar of we er ook een les uit kunnen trekken? Als we dit gedicht mogen geloven, dan is die vraag te beantwoorden met een volmondige 'ja'.

Onze manier van leven van vóór de komst van het coronavirus wordt bevraagd. Hoe precies? De relatie tussen werk-privé wordt onder de loep genomen, het gebruik van elektronica bekritiseerd en de verschillen tussen arm en rijk benadrukt. Maar met de komst van een pandemie werd alles en iedereen teruggefloten en stond de wereld even stil, vertelt het verhaal. "Waarom was dat nodig om mensen samen te brengen?" Vraagt het kind in de video. "Soms moeten we ziek zijn, voordat we ons beter kunnen voelen."

"We noticed families had stopped talking. That's not to say they never spoke. But the meaning must have melted and the work life balance broke." - The Great Realisation

Terug naar het optreden. De dans is een vertolking van het politiegeweld tegen zwarte mensen: de aanleiding voor demonstraties en de groeiende Black Lives Matter-beweging. "Er is ook nu nog zoveel te zeggen… Maar ik laat het optreden de boodschap vertellen. Voor de duizenden liefdevolle steunberichten - bedankt", schrijft de danser bij de video van de performance op zijn Instagram.

Voor de mensen die kritiek hebben op het optreden: ook aan hen heeft de danser een boodschap. "Je representeert niet de hele Britse bevolking. Zwijgen was - en zal - nooit een optie zijn. Verandering is onvermijdelijk… Wen er maar aan."