Tom Dumoulin heeft een ongelofelijke prestatie geleverd. We zijn allemaal terecht trots op deze jonge Limburger. 'De eerste Nederlander die de Giro wint', kopte veel kranten. Maar dat is niet helemaal waar, want twee Nederlanders gingen hem voor. Alleen zijn dat vrouwen.

Marianne Vos in de Giro Rosa 2014. Foto: Total Women's Cycling

Het AD zocht uit waarom er (veel) meer aandacht is voor sportende mannen. Het doet helemaal niks af aan de overwinning van Tom, maar het heeft ons wel aan het denken gezet.

Ook in sport is er een glazen plafond

Het was Marianne Vos die als eerste Nederlander in 2011 de Italiaanse wielerronde won. (En ook in 2012 en 2014). Daarna lukte het ook Anna van der Breggen in 2015. Toch zijn die overwinningen vrij geruisloos aan ons voorbijgegaan.

De vraag die opdoemt is: telt een sportprestatie van een vrouw minder dan van een man?

Topsport is topsport

Het AD vroeg het aan Marianne Vos. Volgens haar speelt het fysieke verschil tussen mannen en vrouwen mee. “Daarom is er ook een aparte tour”, zegt Vos tegen het AD. “Maar dat betekent niet dat het geen topsport is. Helaas wordt vrouwensport nog steeds vaak als een ondergeschoven kindje gezien.’’

Foto: ANP

Sportende vrouwen hebben altijd al in de schaduw gestaan van de mannen. In 1900 mochten vrouwen pas meedoen aan de Olympische Spelen en in 1991 werd het eerst een WK voetbal voor vrouwen georganiseerd.

Als een man wint wordt dat als historischer en belangrijker gezien, volgens hoogleraar sportgeschiedenis Marjet Derks. “Sport is begonnen als iets voor mannen. Vrouwen kregen te maken met vooroordelen en beperkingen.’’

Aandacht verdelen

Maar topsport is topsport en de prestatie van Vos doet niet onder voor die van Dumoulin.

Dus Tom, gefeliciteerd met deze geweldige én historische prestatie. We zijn trots op je! En aan Nederland: kijk ook eens met dezelfde aandacht en emotie naar vrouwelijke wielrenners (en sporters in het algemeen), die kunnen er ook echt wel wat van.