De 16-jarige Friedrich vertrok in 1885 per boot naar Amerika. Daar legde hij de basis van het Trump-imperium dat we kennen van zijn kleinzoon Donald. The New Yorker heeft er een prachtig verhaal over geschreven.

New York, Foto: Unsplash

Drumpf-Trumpf-Trump

Friedrich Trump werd geboren als Friedrich Drumpf in het Duitse Kallstadt. Niet opgeven en hard werken zorgde ervoor dat hij succesvol werd in het bikkelharde Amerika van de 19e eeuw. Zijn verhaal komt overeen met de verhalen van vele immigranten die de overtocht naar de Verenigde Staten maakten. The New Yorker schreef dit aangrijpende portret al in oktober, maar het verhaal is nu misschien relevanter dan ooit.

New York in de 19e eeuw, Foto: Wikipedia

They are pouring in!

Tussen 1820 en 1892 kwamen meer dan elf miljoen immigranten naar de Verenigde Staten in de hoop voor een betere toekomst. Dat zijn de voorouders van honderd miljoen Amerikanen vandaag de dag.

Friedrich kwam in oktober aan op Castle Garden, voorloper van het beroemde Ellis Island, en registreerde zich als 'Trumpf'. Die laatste letter liet hij al snel varen. Friedrich Trump ging bij zijn zus en zwager wonen in het huidige Chinatown. De omgeving rond Forsyth Street hoorde in die tijd bij 'Kleindeutchland': grote groepen Duitsers hadden zich in dit deel van Manhattan gevestigd. New York was na Berlijn en Wenen de stad met de grootste groep Duitstaligen.

Frederick (Friedrich) Trump, Foto: Wikipedia

U.S. of Armoede

De familie Trump woonde daar in een klein huisje. Dat er later een enorm vastgoedimperium onder de naam Trump de skyline van New York zou domineren, wist niemand nog. In die tijd was New York verre van the concrete jungle where dreams are made of. Extreme ongelijkheid en criminaliteit voerde de boventoon. Mensen woonde op elkaar in kleine vervallen huisjes, vaak zonder warm water.

De American Dream viel in de werkelijkheid bitter tegen voor de immigranten die hoopten op een beter bestaan.

Handel in drank en vrouwen

De opa van Donald Trump verhuisde van het ene naar het andere appartement, tot hij in 1891 naar de staat Washington verhuisde. Hij werd rijk met het verhandelen van eten, drank en vrouwen aan mijnwerkers in de regio.

De American Dream viel in de werkelijkheid bitter tegen voor de immigranten die hoopten op een beter bestaan.

Tien jaar later kwam hij terug naar New York, waar hij definitief settelde in het stadsdeel Queens. Dat zou het begin betekenen van het Trump imperium. De rest is geschiedenis.

Een muur van hoop

Het is een verhaal van vasthoudendheid. Friedrich werd niet echt warm ontvangen in die tijd, maar toch kreeg hij kansen om zichzelf op te werken. Amerika was toen al het succesverhaal waar mensen met grote dromen op af kwamen. En dat is het nog steeds, ook al staat er straks een muur op de grens.