De Taliban heeft oprichter Sediqa Sherzai geprobeerd te vermoorden, de archieven verwoest en apparatuur gestolen. Toch blijft 'Radio Roshani' stug doorgaan. Deze dappere vrouwen snijden omstreden onderwerpen aan om te vechten voor vrouwenrechten. Met BBC correspondent Mike Thomson deelt Sediqa haar verhaal.

Medewerker van Radio Roshani

In de Afghaanse stad Kunduz vecht Sediqa Sherzai vanuit haar radiostation tegen ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. De Taliban greep in 2015 kort de macht in de stad en twee weken geleden was het weer raak. De zender wordt volledig gerund door vrouwen. Dat is zeker geen vanzelfsprekendheid in Kunduz, waar alle andere radiozenders inmiddels in handen zijn van mannen.

Polygame huwelijken

Radio Roshani belt met vrouwen om in gesprek te gaan over bijvoorbeeld huiselijk geweld, kindbruiden en de problemen die in een polygaam huwelijk ontstaan. Volgens de islam is het hebben van meerdere vrouwen acceptabel als de eerste vrouw geen kinderen kan krijgen. Maar vaak gaat het de man voornamelijk om seks.

Hoewel de man ervoor hoort te zorgen dat de vrouwen harmonieus met elkaar leven, lukt dat in de meeste gevallen niet. Conflicten ontstaan omdat de man één van de vrouwen voortrekt. Bijvoorbeeld omdat ze meer kinderen heeft gekregen dan de rest, of omdat ze kan lezen en schrijven terwijl anderen dat niet kunnen.

Verjaagd door Taliban

Toen Sediqa de radiozender in 2008 oprichtte, ondervond ze direct weerstand van de Taliban. Ze werd gewaarschuwd door de terreurgroep maar bleef radio maken. In 2009 werden er zelfs raketten richting het radiostation afgevuurd. Sediqa liet zich door niets uit het veld slaan. Na een paar dagen was Radio Roshani weer in de lucht. "We konden gewoon niet toegeven aan de dreigementen", zegt ze. 

Het geweld verergerde en bereikte een hoogtepunt in 2015, toen de Taliban de stad volledig had ingenomen. Na een verdacht telefoontje van iemand die wilde weten waar Sediqa was, besloot ze onder te duiken. Toen de Taliban erachter kwam dat alle medewerkers waren gevlucht, verwoestte de terreurgroep alles. 

Radio Roshani

De Afghaanse overheid is niet bereid om Sediqa te helpen en ook vanuit de inwoners van Kunduz klinkt veel weerstand. "Deze daden zijn zó slecht dat je het verdient om vermoord te worden - zelfs nog meer dan een Amerikaan dat verdient", was één van de dreigementen die ze van de Taliban ontving.

Onzekere toekomst

Gelukkig wordt haar harde werk ook beloond. Zohal Noori, medewerker van Radio Roshani, zegt vooruitgang te zien. Ze vertelt dat steeds meer mannen naar de zender luisteren waardoor ze meer begrip krijgen voor vrouwenrechten. Vrouwen krijgen bijvoorbeeld vaker toestemming om te werken

De recente aanval van de Taliban is een gigantische tegenslag geweest voor de stad. Vrouwen worden 's nachts gekidnapt en bange families laten hun dochters niet meer naar school gaan. Het werk van de vrouwen bij Radio Roshani is dus belangrijker dan ooit. Benieuwd geworden naar het hele artikel? Lees het via onderstaande link.