Kaag, de voormalig minister van Buitenlandse Zaken, had nog nooit meegedaan aan de coalitievorming. Had ze wel meegedaan als ze van te voren wist hoe lang het ging duren? "Dat weet ik niet. Ik denk dat iedereen een rollercoaster aan incidenten, conflicten en moeilijke situaties heeft meegemaakt."

Dezelfde partijen in coalitie, maar hoe zit het met dat nieuwe leiderschap?

Maar hoe zit het dan met dat 'nieuwe leiderschap' waar haar verkiezingscampagne om draaide en het nieuwe elan dat Mark Rutte beloofde? "Ik denk dat al deze mensen en partijen een enorme reis hebben afgelegd in de onderhandelingen en in het gewicht van de verantwoordelijkheid, in een coronatijd, om toch heel erg naar de toekomst te kijken. De grootste investering in klimaat te maken, de grootste investering in onderwijs, de rechtsstaat te herstellen en anders te handelen en spreken in en met Europa."

Vertrouwen in de politiek

Volgens een onderzoek van EenVandaag heeft nog maar 25% van de Nederlanders vertrouwen in de politiek. In augustus zei Kaag het volgende: "Als je kijkt naar de beantwoording van de grote uitdaging van onze tijd, dan moet het roer om. En het moet echt anders. En dat moet door een andere samenstelling, andere keuzes en prioriteiten die wij hebben gesteld in onze verkiezingstijd." En toch bestaat de coalitie weer uit dezelfde samenstelling.

Dat verklaart Kaag als volgt: "Ja, dat heb ik gezegd en dat was ook onze wens. Maar door de verschillende blokkades: VVD en CDA sloten PvdA en GroenLinks uit, wij wilden liever niet met twee conventionele partijen, wij sloten dat uit. Op een gegeven moment heb ik gezegd: ‘We moeten door, het land moet verder. Niemand begrijpt dit meer, dus wij hebben voor het compromis gekozen".

“Ik durf te zeggen dat ik vertrouwen heb in Mark Rutte”, vertelt @SigridKaag over waarom ze met @MarkRutte in zee gaat. #ditisM @KroNcrv pic.twitter.com/iqW5yVC5CX

— Margriet van der Linden (@dit_is_M) December 15, 2021

Gat dichten

Maar hoe dicht je dan dat gat van vertrouwen naar de burgers toe? "Dat is een opdracht van ons allemaal. Voor ons, voor mij. Er zijn veel meer stappen. Iedereen kan een beeld vasthouden. Maar ik denk dat we allemaal, vanuit de Tweede Kamer, het Kabinet, moeten kijken naar waar die vertrouwensbreuk vandaan komt. Dat zijn niet alleen de verkiezingen geweest, dat is die periode daarvoor. Corona heeft verhoudingen denk ik nog meer verslechterd. (...) We zien in alle Europese landen, ook Nederland, dat burgers richting overheid niet alleen kritischer zijn, maar ook echt de overheid wantrouwen."