De plastic soep in onze oceanen is een groot probleem. Kunstenaar Benjamin Von Wong wil met zijn enorme kunstwerken - gemaakt van wegwerpafval - laten zien dat ieder gedumpt rietje er één teveel is.

Von Wong

De productie van plastic is de laatste veertig jaar verviervoudigd, schrijft The Huffington Post. Ieder jaar komt er tussen de 4.8 en 12.7 miljoen ton plastic afval in het water terecht.

Hoeveel dat is? Nou, stel je even voor dat iedere minuut een vrachtwagen vol plastic zijn lading loost in het water. Dat is de snelheid waarmee we de planeet vervuilen met plastic. Een ramp voor het (maritieme) ecosysteem.

Benjamin Von Wong hoopt dat zijn kunst mensen bewuster maakt over het gebruikt van wegwerkproducten. Ook wil hij grote bedrijven ertoe zetten minder plastic te gebruiken. Een mooi streven verpakt in indrukwekkende kunstinstallaties.

Een prachtig stel blauwgroene golven met een witte schuimkop. De golven zijn zo gemaakt dat het lijkt alsof ze ieder moment uiteen kunnen vallen.

Voor zijn werk Strawpocalypse verzamelde Von Wong 168 duizend rietjes uit strandafval. Een plastic rietje blijft decennia bestaan terwijl het drankje na een paar minuten op is. Dit gegeven was het uitgangspunt voor de plastic golven en moet mensen aan het denken zetten over de schade die plastic wegwerpartikelen aanrichten.

Plastic bekers

Een ander kunstwerk van zijn hand heet Plastikophobia. Hiervoor heeft Von Wong geen rietjes, maar plastic bekers gebruikt. Achttienduizend stuks om precies te zijn. De reactie van het publiek op het kunstwerk boeide hem.

Von Wong: "Ik zag hoe mensen met een plastic beker in hun handen stopte bij het werk en de tijd namen het in zich op te nemen. Een tegenstrijdig beeld." De Canadese kunstenaar hoopt dat mensen na het zien van zijn werk nadenken over hun consumptiegedrag. En de volgende keer misschien wel nee zeggen tegen het gebruik van een plastic beker of rietje.

Lees het hele verhaal van Benjamin Von Wong’s strijd tegen plastic door op de link hieronder te klikken.