Ze willen wel, maar kunnen het gewoonweg nog niet. Ze willen wel op kamers, maar het lukt niet. Het gevolg? Dan maar het ouderlijk huis omtoveren tot studentenhuis. Een recordaantal twintigers en dertigers wordt gedwongen thuis te blijven wonen. De boosdoener? De woningmarkt.
Er is woningnood, we weten het allemaal. De woningen die er nog wél zijn, zijn flink onbetaalbaar. En het wordt steeds erger. In 2010 woonden nog 700.000 20 tot 35-jarigen in het ouderlijk huis, in 2020 was daar zeker 200.000 bijgekomen. Zie je het voor je? 900.000 huishoudens gevuld met zweetjongeren, vliegende blikjes Klok bier en tinderdates die 's nachts naar binnen worden geslopen. Klinkt misschien overdreven, maar we hebben zo'n voorgevoel dat jij hetzelfde beeld voor je zag. Volgens experts zal deze stijgende lijn zich alleen nog maar gaan voortzetten, want de krapte op de woningmarkt zal voorlopig nog niet overwaaien.
Houd de beleggers in toom
En nu? De krapte op de woningmarkt gaat dus gepaard met krapte in het ouderlijk huis, maar hoe lossen we zoiets op? Het is belangrijk dat we die starter een beetje helpen. Doormiddel van een fatsoenlijke huurprijs komen we al een heel eind. Daarbij moet er worden gezorgd dat de beleggers, die smullen van de torenhoge huurprijzen, een beetje in toom worden gehouden. Deze 96-jarige vrouw snapte het al!
Neem geen onnodige risico's met overbieden
We moeten er ook op letten dat de starters niet noodgedwongen onnodige risico’s gaan nemen. Ze willen uit huis, en aangezien dat nog knap lastig is en gepaard kan gaan met ongewilde consequenties nemen ze maar al te graag dat risico. We don't blame them, je bent jong en je wilt wat. Maar ze moeten zich wel behoeden. Want ver boven de vraagprijs bieden kan ervoor zorgen dat je de woning overwint, maar kan voor grote problemen zorgen. Maar het is totaal niet gek dat het gebeurt. "Zes van de tien woningen gaan weg boven de vraagprijs. In het goedkopere segment is dat nog meer. De verkopers vragen wat zij minimaal willen ontvangen en de kopers moeten overbieden om een kans te maken", aldus makelaar Wim Stuursma. De studenten lenen maximaal van ome DUO en verzwijgen soms hun studieschulden. Makelaar Sjirk de Jong geeft al aan dat ze tot het maximale risico gaan. Voel je je aangesproken? Lees dan even snel dit artikel door, dan word je even snel bijgespijkerd over die vervloekte risico’s.
Zes van de tien woningen gaan weg boven de vraagprijs
Zorg voor zelfbewoningsplicht
Er is al een politiek experiment uitgevoerd, helaas zonder goed resultaat. Het plan was om de maximale huurprijzen los te laten. Echter hielp dit beleggers juist om de starters uit de markt te drukken. Eerder dit jaar is er nog een andere stap gezet om die starters te helpen. De overdrachtsbelasting voor beleggers gaat omhoog naar 8%. Hierdoor wordt de ruimte op overbieden iets beperkt en daarmee de winkans van de starter vergroot. Hilversum heeft een zelfbewoningsplicht ingevoerd, die andere grote steden graag zouden willen overnemen. Wat de plicht inhoudt vertelt de naam al; je moet er zelf in wonen. Dus beleggers die een woning kopen om het vervolgens voor veel meer te verhuren, worden uitgeschakeld.