Speelgoed is er in allerlei soorten en maten, maar nog niet inclusief genoeg als het aan Ellen Brudet ligt. In haar speelgoedwinkel in Amsterdam verkoopt ze sinds kort ook poppen met het syndroom van down, die ze speciaal laat  ontwerpen. In een interview bij NH Nieuws vertelt ze over haar nieuwe poppen. "Ik wil dat dit gewoon normaal wordt."

 

De poppen met het syndroom van down © still NH Nieuws

"Ik wil het gewoon genormaliseerd hebben. Dat heb ik altijd gewild", vertelt Ellen. Dit is voor haar de reden om met de downsyndroom-pop te komen. Ze putte daarbij uit ervaringen van haar eigen jeugd. "De inspiratie gaat helemaal terug naar toen ik zelf een klein meisje was, ik ben een dubbelbloedje", vertelt ze tegen NH Nieuws. "Ik kon me eigenlijk nooit identificeren met speelgoed."

Vooral toen ik zelf moeder werd kon ik niet eens een geboortekaartje vinden meteen donkere baby

Geen kaartje met baby van kleur

Met een Surinaamse vader en een Nederlandse moeder kon Ellen zich als kind moeilijk herkennen in speelgoed. Ook toen ze zelf moeder werd ondervond ze hinder aan het gebrek van inclusiviteit. "Vooral toen ik zelf moeder werd kon ik niet eens een geboortekaartje vinden met een donkere baby, dat heb ik toen zelf ontworpen."

Heb je dit ook gezien?

Met haar poppen wil Ellen ervoor zorgen dat iedereen zich herkent in speelgoed. "Ik heb altijd in mijn hoofd gehad: als ik met poppen begin, dan wil ik ook iets dat gewoon normaal moet gaan worden", aldus de eigenaresse. Zo verkoopt ze nu gekleurde poppen, downsyndroompoppen en poppen met een huidaandoening.

Model Romy van de pop is in ieder geval heel blij met het resultaat. "De pop is altijd  heel lief voor mij." Dat doet Ellen goed. "Ik blijf elke dag zeggen: er kan geen geld tegenop wat ik hier meemaak."