Vergeet de cliché-poppen die je kent! "Het is een enorme boost voor het zelfvertrouwen van je kind om zichzelf te herkennen in het speelgoed waar zij mee speelt!"
Waarom geen hoorapparaat voor de pop?
Of het nu om kleding, sport of kinderspeelgoed gaat, de beweging om de boel inclusiever te maken is al een langere tijd gaande. Niet langer de schappen enkel vullen met een witte pop met felblauwe ogen, maar poppen in alle soorten en maten. Dat is waar we naartoe moeten, vindt moeder Clare. Om die beweging kracht bij te zetten, zet Clare zelf een aardig tandje bij. Haar dochter Mathilda is doof en draagt daarom een gehoorapparaat. "Waarom is er geen pop met een gehoorapparaat", vroeg de moeder zich af.
Een zoektocht zonder vondst
Na een aardige zoektocht bleek de pop die op haar dochter zou lijken compleet onvindbaar, en dus nam zij in 2017 het heft in eigen hand. "Toen ik geen enkele pop kon vinden die net als mijn dochter een gehooraandoening heeft, het alsof de samenleving haar niet belangrijk achtte, alsof zij niet erkend werd."
Alles kan bij de poppen van Clare
Via de National Deaf Children's Society (NDCS) is het balletje gaan rollen en stromen de aanvragen bij Clare binnen. Meer ouders willen een pop die past bij de bijzonderheden of beperkingen van hun kind. Inmiddels is het assortiment verder uitgebreid: van insulinepompen voor de Babyborn, tot poppen met een schisis (in de volksmond een hazenlip) of infuusbuisjes in de neus; alles kan bij de poppen van Clare.
De behoefte van ouders om hun kinderen te voorzien van speelgoed die een afspiegeling is van het kind zelf, vervult Clare maar al te graag. "Ik doe dit niet om geld te verdienen. Ik voorzie alleen in de behoefte die tot nu toe niet wordt vervuld", vertelt ze aan de BBC. Inmiddels zijn er ruim 2000 op maat gemaakte poppen de deur uit gegaan. "We leven nog altijd in een wereld die veel nadruk legt op 'normaal' zijn. Wanneer je fysiek of zichtbaar 'anders' bent, voel je je abnormaal."
Haar project is voorlopig nog niet op z'n eind en Clare hoopt dat de grote fabrikanten met haar idee aan de haal gaan. "Hopelijk zullen speelgoedfabrikanten dit oppikken. Juist dan kan de norm veranderen en zal dit soort speelgoed toegankelijker worden voor meer ouders."