Nikkie de Jager, beter bekend als NikkieTutorials, was de allereerste transgender host van het Eurovisie Songfestival. In Rotterdam deden 39 landen mee. Behalve Hongarije, het land trok zich uit protest terug, want het Eurovisie Songfestival zou te gay zijn. Sinds deze zomer is er in Hongarije een wet die homopropaganda verbiedt. In 'How To Be Young' reist Margriet naar het land dat steeds meer rechten van lhbt'ers inperkt.

Nagy Boldizsár en Margriet over het kinderboek Meseország Mindenkié

De inperking van lhbt-rechten werd goed duidelijk bij de uitgave van het diverse Hongaarse sprookjesboek Meseország Mindenkié. Er ontstond een groot protest in het land. Het boek is divers met verhalen over Romakinderen, kinderen met maar één vader of moeder en lhbti-kinderen, vooral transgenders. Er waren demonstraties bij boekwinkels, schrijvers en boekhandelaren werden wekenlang bedreigd en bekogeld. Nog maar een paar winkeliers verkoopt het boek nog, maar niemand van hen wil praten.

We dachten dat we er wat lhbt’ers blij mee konden maken, meer niet

Uitgever van het boek Nagy Boldizsár wil dat nog wel. Hij snapte de ophef rondom het boek met slechts een oplage van 1500 exemplaren niet. "We verwachtten geen problemen. We dachten dat we er wat lhbt'ers blij mee konden maken, meer niet."

Freddie Mercury

Dat er veel is veranderd is niet altijd even duidelijk. Maar Hongarije, dat lang communistisch was, heeft ook een andere koers gevaren. Dat wordt zichtbaar als Margriet op het balkon van een grote hotelsuite staat, aan de oevers van de Donau in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Op precies dezelfde plek stond in 1986 artiest Freddie Mercury, zanger van de wereldberoemde band Queen. 

Heb je dit ook gezien?

Freddie oefende het Hongaarse kinderliedje Tavaszi szél (lentewind laat water stromen), dat gaat over hoe alles tot bloei komt en het koesteren daarvan. Op de kleuterschool krijgen alle Hongaarse kinderen het liedje aangeleerd. Tijdens het concert van Queen zong hij het nummer, in het destijds communistische Hongarije. De duizenden Hongaren vonden het geweldig dat, boegbeeld van de vrijheid, Freddie Mercury hun liedje zong, iets dat nu niet meer zo snel zou kunnen. Want de Hongaarse regering beperkt steeds meer rechten voor lhbti'ers. Zo werd er deze zomer een wet goedgekeurd die homopropaganda verbiedt. Alles dat homoseksualiteit promoot is niet meer toegestaan, ook niet het sprookjesboek Meseország Mindenkié .

Versnipperd

Er leek niets aan de hand toen het boek werd uitgebracht, tot de extreemrechtse politica Dóra Dúró een persconferentie gaf. "Twee dagen nadat het boek verschenen was haalde een extreemrechtse politica het boek door de versnipperaar tijdens een online-persconferentie en vanaf dat moment had iedereen het erover", aldus Boldizsár.

Veel mensen wisten niet dat transgenders überhaupt bestonden, maar transgenderhaat is nu politiek beleid

Politiek beleid

Het land gaat volgens Boldizsár steeds meer richting een dictatuur. "Ik zou het hooguit als 'poetinisme' willen omschrijven, want dat is de kant die we op gaan." Hij doelt hiermee op de Russische president Poetin die eenzelfde soort beleid voert. 

Heb je dit ook gezien?

Voor transgenders wordt het steeds lastiger om in Hongarije te leven. 'Het ziet er vreselijk slecht voor je uit want je mag niet zelf meer bepalen wat je gender is, je mag je naam niet meer laten veranderen en je krijgt veel haat over je uitgestort", aldus de uitgever. "Veel mensen wisten niet dat transgenders überhaupt bestonden, maar transgenderhaat is nu politiek beleid."

Er bestaan veel mythes rondom het transgender-zijn

Mythes

De enorme aandacht voor transgenders komt doordat er veel mythes bestaan over deze kleine groep mensen. Boldizsár: "Er bestaan veel mythes rondom het transgender-zijn. Dat kinderen op de kleuterschool hormonen toegediend krijgen en leren dat ze van geslacht veranderen moeten. Bizar, maar mensen geloven het." Het brengt transgenders voor een keuze, want ze krijgen geen geslachtsverandering op hun officiële documenten.

Het land is veranderd. Terwijl in 1986 Freddie Mercury nog het kinderliedje Tavaszi szél zong dat alle Hongaarse kinderen kennen, is de vrijheid steeds meer afgenomen. Hoe mooi zou het zijn geweest als Freddie Mercury een sprookje kon voorlezen uit het diverse kinderboek? Het had misschien wel net zoveel indruk gemaakt als zijn optreden met het kinderlied Tavaszi szél, destijds.