Hongarije, het land dat bij wet het 'promoten' van homoseksualiteit en het veranderen van sekse onder jongeren tot achttien jaar verbiedt, voetbalt tegen Duitsland. Een uitgelezen kans om een vuist te maken door bijvoorbeeld het stadion in regenboogkleuren uit te lichten. Maar de UEFA gaat niet akkoord en de discussie loopt daardoor flink op…

UEFA

Even terug. In Hongarije is onder het bewind van Victor Orbán afgelopen week een wet aangenomen, "waarmee wordt verboden om homoseksualiteit en het veranderen van sekse te 'promoten' onder jongeren tot 18 jaar", schrijft het Parool. Als reactie op het aannemen van deze wet, zou de Allianz Arena tijdens de wedstrijd Duitsland-Hongarije worden verlicht in de regenboogkleuren. Een vuist tegen het Hongaarse bewind. 

Politiek en religieus neutraal

Daar heeft de UEFA een stokje voor gestoken. In een eerder statement stellen ze dat, ‘maatschappelijke problemen als racisme, homofobie, seksisme en discriminatie afkeuren, maar dat ze een politiek en religieus neutrale organisatie zijn’. De politieke en religieuze neutrale houding zouden in contrast staan met het verlichten van het stadion. 

Kleur in de rest van Duitsland

Die beslissing heeft geleid tot de nodige weerstand. Zo noemde de burgemeester van München het beschamend en grote bedrijven als BMW, Siemens, brandweer, politie en verschillende Duitse banken geven online een signaal af door de logo’s te wijzigen in regenboogkleuren. 

En ook al zullen de regenboogkleuren uitblijven in het stadion waar de EK-wedstrijd gespeeld zal worden, de rest van Duitsland belooft juist extra te worden verlicht. Zo schijnt op de Berlijnse Mercedes-Benz Arena en het Deutsche Bank Park in Frankfurt wél een kleurtje. 

Morgen ist die letzte Seite BILD Print nur einem Thema gewidmet: #GERHUN pic.twitter.com/k5XBfvXF70

— Paul Ronzheimer (@ronzheimer) June 22, 2021

Het blijft niet alleen bij de verlichting van gebouwen. Ook de Duitse krant Das Bild geeft een duidelijk signaal af. De volledige achterpagina zal worden bedrukt met zowel de regenboogkleuren, als de kleuren van de Duitse vlag. Ook Nederland zal een statement maken tegen de nieuwe Hongaarse wet. In de achtste zal de aanvoerdersband bedrukt zijn met de tekst 'One Love'.