Krapte op de woningmarkt, verkiezingen in het verschiet en groeiende ongelijkheid. Daarom  heeft de PvdA de 'prins Bernhard-belasting' in het leven geroepen. De naam van de nieuwe tax doet het nodige stof opwaaien, maar waar gaat het nu eigenlijk echt over? 

Marjolein Moorman

Wat precies de bedoeling is van dit voorstel, legt het PvdA partijprogramma als volgt uit: "Met een 'prins Bernhard-belasting' worden pandjesbazen die vijf panden of meer bezitten verplicht om netjes inkomstenbelasting te betalen over de huurinkomsten en vermogenswinsten."

Wonen, of verdienen?

Het gaat dus om een extra belasting voor mensen die veel huizen hebben, legt Marjolein Moorman, lid van de PvdA en wethouder Onderwijs, Armoede en Inburgering uit. "De PvdA vindt dat huizen zijn om in te wonen en niet primair om aan te verdienen. Je ziet dat sommige mensen ontzettend veel verdienen aan huizen en dat anderen daar hele hoge prijzen voor moeten betalen."

Lees ook:

Niet eerlijk, vindt de PvdA. "We vinden dan ook dat degene die daar ontzettend veel aan verdient - en anderen daardoor dus hele hoge huren laat betalen - mag bijdragen aan de belasting die daar wordt geheven. Dat wordt nu vaak toch niet betaald", vertelt ze aan tafel bij Margriet.

Ieder mens heeft een huis nodig en niemand heeft er tweehonderd of zeshonderd nodig

Lodewijk Asscher

Menno de Jong, vriend en zakenpartner van Bernhard van Oranje, reageerde in de Telegraaf op de naam van het voorstel. Op zijn beurt heeft partijleider Lodewijk Asscher daar weer op gereageerd in de 5 Uur Show. "Ieder mens heeft een huis nodig en niemand heeft er tweehonderd of zeshonderd nodig. Het enige wat wij zeggen: als je er meer dan vijf hebt, dat je dan netjes belasting betaalt over de huurinkomsten die je daaruit krijgt. Dan kun je weer woningen bouwen voor mensen die geen betaalbaar huis hebben. Om duidelijk te maken waar je het dan over hebt, moet je een voorbeeld hebben van iemand die beduidend meer dan vijf huizen heeft."

Prins Bernhard van Oranje is niet te spreken over een fiscaal plan van de PvdA. Die rept in haar verkiezingsprogramma van een ’prins Bernhard-belasting’, bedoeld om... https://t.co/7XgyDATZ1r

— De Telegraaf (@telegraaf) November 29, 2020

Reactie van de prins

Over de naam van dit belastingvoorstel valt dus te twisten. "Het is in ieder geval een noemer waar iedereen een beeld bij heeft, zal ik maar zeggen", concludeert Sven Kockelmann aan tafel. "Zijn zakenpartner zei in de Telegraaf dat hijzelf en de prins sinds 2006 geen enkel huis meer hebben gekocht. Wel leggen ze uit te hebben geïnvesteerd in het ombouwen van kantoorpanden waar weer heel veel huurwoningen uit zijn voortgekomen", zegt Sven.

‘Belasting’, daar kun je niet in wonen

Paul van Meenen (D66)

Groeiende ongelijkheid

Onderzoeksjournalist Sander Heijne denkt dat de huidige discussie slechts een klein deel is van een groter probleem. "We zien de afgelopen veertig jaar dat de  economie groeit. Tegelijkertijd zien we dat er steeds meer mensen afhankelijk zijn van de voedselbank, dat de inkomens - zeker in de onderste vijftig procent - zijn gedaald en zeker niet zijn gestegen. Die zijn helemaal niet meegegroeid met die economische groei. Dus we zitten al veertig jaar met politici die allemaal ongetwijfeld het vuur uit de schoenen lopen - daar wil ik helemaal niet lullig over doen - maar als je ziet wat er in het land met mensen is gebeurd… Ze  hebben het gewoon steeds zwaarder, terwijl we rijker zijn met zijn allen."

De kern

Maar goed, even concreet. "Waar het eigenlijk echt over gaat is het volgende", legt Heijne uit. "Als je werkt, betaal je al snel vijftig procent belasting. Maar als je geld verdient met bezit of vermogen, dan betaal je daar bijna geen belasting over”, vervolgt hij. “Waar het nu dus over gaat, is dat er wordt gezegd: mensen die werken betalen belasting, dus mensen die geld verdienen zonder te werken, moeten misschien ook zo’n belasting betalen. Dat zou misschien de belasting voor werkenden wat kunnen verlagen", besluit Heijne.

Benieuwd naar het uitgebreide gesprek over ongelijkheid in Nederland? Kijk het hieronder terug.