Angst, stress en paniek. Veel Britse studenten hebben ermee te maken. Het veel voorkomende gevolg is overmatig alcohol- en drugsgebruik. De Britse Mia kwam uit een depressie en gebruikt haar ervaringen als ambulancemedewerker om anderen te helpen, vertelt ze tegen Margriet in How To Be Young.

De Britse Mia en Margriet over haar werk als ambulancemedewerker

De 21-jarige Mia woont in Manchester, een grote studentenstad. Al twee jaar werkt ze als ambulancemedewerker in opleiding. Ze ziet talloze laveloze jongeren door alcohol en drugs.  "Ik zie veel mensen van mijn leeftijd of jonger en omdat ik me in hen kan verplaatsen, kan ik ze makkelijker geruststellen", vertelt Mia in How To Be Young. Ze kampte zelf ook met mentale problemen. "Ik heb me angstig gevoeld."

Op een gegeven moment liep het uit de hand en heb ik mezelf beschadigd

Studententijd

Op zestienjarige leeftijd kreeg Mia last van haar mentale gezondheid. Ze begon net aan een studie en ondervond daar de eerste problemen. "Ik kreeg een knoop in m’n maag voor tentamens, hoe hard ik ook had geleerd. Op de dag van het tentamen kreeg ik dan een paniekaanval." Zonder te begrijpen waarom voelde ze zichzelf anders dan haar leeftijdsgenoten. "Zij konden er veel beter mee omgaan."

Lees ook:

De problemen van Mia verergerden, zo erg dat het uit de hand liep. "Op een gegeven moment heb ik mezelf beschadigd. M’n huisgenoten hadden het er moeilijk mee." Mia vertelt aan Margriet dat haar huisgenoten op haar studentenkamer erg ongerust waren. Ze grepen in en belden een ambulance. "Ik had mezelf gesneden, helemaal van m’n armen tot aan m’n benen. Het was behoorlijk ernstig." In de tekst die volgt gaat het over zelfmoord, heb je zelf last van zelfmoordgedachten? Praten kan anoniem: chat via www.113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113.

Kinderen van dertien, veertien die antidepressiva slikken

Allemaal alleen

Ze neemt het zichzelf kwalijk dat ze niet eerder over haar problemen begon. "Ik dacht dat ik het wel in m’n eentje kon oplossen. Maar achteraf denk ik dat ik eerder aan de bel had moeten trekken. Dan was het misschien niet zo uit de hand gelopen." Het is een periode die Mia moeilijk achter zich kan laten. "Soms schaam ik me ervoor. Ik weet ook niet waarom. Ik wil het achter me laten."

Heb je dit ook gezien?

Ongelukkigste van Europa

Mia is niet de enige met die psychische klachten in het Verenigd Koninkrijk. Uit onderzoek blijkt dat Britse jongeren het minst gelukkig zijn van Europa zijn. Veel jongeren hebben depressieve klachten en gebruiken antidepressiva, ziet ook de moeder van Mia. Zij is apothekersassistente en ziet veel jongeren die het middel gebruiken. "Soms zijn ze nog heel jong. Kinderen van dertien, veertien die antidepressiva slikken", aldus de moeder van Mia.

Ze mogen nooit het idee hebben dat ze onze tijd verdoen als ze bellen

"Als kind wilde ik arts worden, maar ik heb daar niets mee gedaan. Ik heb voor de ambulance gekozen en ik zou niets anders meer willen." Ze gebruikt haar eigen ervaringen om andere jongeren die ze hulp biedt goede raad te geven. "Ze mogen nooit het idee hebben dat ze onze tijd verdoen als ze bellen. Voor mijn part bellen ze vijf keer per week. Alles om te voorkomen dat ze iets doms doen en er een eind aan maken."

Mia vindt het confronterend, vertelt ze in How To Be Young. Bijvoorbeeld als ze naar adressen moet waar een zelfmoord is gepleegd. En dat gebeurt met regelmaat in het Verenigd Koninkrijk, want iedere maand plegen ongeveer drie studenten zelfmoord. "Je ziet families die iemand hebben verloren. Als ze een half uur eerder hadden gebeld, was het misschien te voorkomen geweest." Gelukkig was Mia er zelf op tijd bij en wist het ergste te voorkomen. Ze is terug op de goede weg en rondt in januari haar opleiding af waarna ze volwaardig lid van de ambulanceploeg wordt.