‘Ik zal altijd met andere vrouwen meegaan, maar ik zal wel iedere avond bij jou terugkomen’, zegt Ischa Meijer in de serie. ‘Ik kan niet trouwen, niet huilen.’ De serie I.M. vertelt het liefdesverhaal tussen Connie Palmen en Ischa Meijer. "Het waren twee hele eigenzinnige mensen die zich tot elkaar aangetrokken voelden en alles uit die relatie wilde halen, met vallen en opstaan."

Connie Palmen

De klassieker; I.M. Na verschijning vlogen er binnen een paar weken ruim honderdduizend exemplaren over een toonbank. "In 1998 heb ik dat boek gekocht op de eerste dag dat het uitkwam", vertelt regisseur Michiel van Erp. "Ik was bloednieuwsgierig hoe die relatie tussen de wilde en getormenteerde Ischa Meijer en de jonge, Limburgse wat bleue Connie Palmen verlopen zou zijn. Die eerste dag dat het uitkwam heb ik het boek gelezen. Ik was vooral heel erg geraakt  door dat ultieme liefdesverhaal."

'Hij overschreeuwde zichzelf'

Ramsey Nasr vertolkt de rol van Ischa Meijer en sleept daarmee een Gouden Kalf in de wacht. “Toen ik auditie ging doen ben ik me gaan inlezen en heb ik YouTube oude interviews van hem teruggekeken. Op dat punt realiseerde ik me pas goed wie hij was. Ik móét hem spelen, dacht ik. Zo’n complexe man… Ik houd van de power de Nederlandse literatuur, de televisiewereld. Hij overschreeuwde zichzelf. Hij was zó complex en schreeuwde om aandacht, maar tegelijkertijd zo teder, zo lief, zo dodelijk verlegen ook. Een man die altijd een grote bek had, hyperintelligent was, de beste interviewer van Nederland. Olga Zuiderbroek zei: ‘Hij heeft een intimiderende charme’. Dat vond ik een heel goede omschrijving."

Lees ook:

Het vuur werd je bij Ischa Meijer aan de schenen gelegd, vertelt Wende. |Als hij interviewde of geïnterviewd werd, dan wist je wel dat je aanwezig moest zijn en het gesprek moest aangaan. Daar was hij de hele tijd naar op zoek", zegt Wende. Wat Ischa doet, legt Ramsey uit, is in gesprek gaan. In een interview met Cees van Ede laat hij duidelijk merken dat dat is wat hij zoekt. 'Het zijn altijd non-gesprekken, een soort bevroren conversaties', zegt Ischa in dat gesprek. 

'Het is verzand in een soort loos geouwehoer' - Ischa Meijer (1984)

Dode gesprekken 

'Wat wil je nu eigenlijk van mij weten? Waarom zit ik hier? Waarom zit jij hier?' Vraagt Ischa Meijer halverwege het interview. "Hij was niet beledigend, hij meende oprecht dat er geen gesprek plaatsvond. 'Alles wat jij zegt is opgeschroefd praten', zei hij. Ischa vond het een dood gesprek. ‘Je herkauwt alleen maar wat andere mensen al hebben gevraagd aan mij. Ik geef beleefd antwoord, maar jij hebt hier niks aan, ik heb hier niks aan, de mensen thuis al helemaal niet, wat doe ik hier?'" Volgens Ramsey een van de mooiste televisiefragmenten. "Je gaat door de grond maar je lacht ook. Je lacht en je huilt tegelijk. Daar had die man een talent voor. Je zit met gekromde tenen en tegelijkertijd denk je: 'Ja, zeg het maar...'"

Dat is wat hij doet, meteen ontregelen

Michiel van Erp over Ischa Meijer

Een opvallende scène in de serie; Ischa interviewt Connie Palmen naar aanleiding van haar boek De Wetten. Het boek heeft hij niet gelezen, zegt hij direct. "Dat is wat hij doet, meteen ontregelen", zegt Michiel. "Dan moet je ook bedenken dat Connie zichzelf had voorgenomen dat ze Ischa Meijer zou gaan ontmoeten, de man waarvan ze zeker wist dat ze haar hele leven bij wilde blijven. Ze wisten dat ze tot elkaar aangetrokken waren, maar Ischa zei wel meteen dat hij haar boek niet had gelezen. Ook om haar op de plaats te duwen, zodat het gesprek echt zou worden."

"Het was geen doorsnee relatie", vertelt Michiel over de twee. "Het waren twee hele eigenzinnige mensen die zich tot elkaar aangetrokken voelden en alles uit die relatie wilde halen, met vallen en opstaan. Ik ben gefascineerd door het ongewone, het ongemakkelijke."

Compromisloos elkaar uitdagen en laten groeien

Compromisloze liefde

Wat het precies was tussen die twee, dat vond ik eigenlijk het spannendste om uit te zoeken, vertelt Wende. "Wat doen zij met elkaar? Ze zijn totaal onafhankelijk, autonome, onconventionele wezens, hyperintelligent, scherp en ook misschien niet echt perfect relatiemateriaal, maar zij vinden elkaar en gaan dat helemaal aan." Dat is ook hetgeen dat in de serie zo mooi is neergezet, voegt ze toe. "Dat liefdesverhaal, compromis-loos elkaar uitdagen en laten groeien, dat is super sensueel en erotisch hoe zij met elkaar dat leven aangingen. Alle kaarten moesten op tafel. Ik kan daar jaloers op zijn. Er zijn genoeg relaties ook nu die op de bank zitten en elkaar een keertje aan zouden moeten kijken."

I.M. de serie is tussen 28 december en 1 januari dagelijks te zien om 21:35  op NPO 1 bij AVROTROS. 

Bekijk hieronder het gesprek:

Rectificatie: De regie van het interview met Ischa Meijer is door Monique Nolte gedaan en niet, zoals in de uitzending vermeld, door Kees de Embden Groot.