Klimaatverandering lijkt soms zo’n eindeloos probleem waarbij iedereen maar om elkaar heen blijft draaien. In Frankrijk zijn ze daar klaar mee: er is zojuist een heel concreet plan gelanceerd. Macron laat er in ieder geval geen gras over groeien.

Het was een van de belangrijkste campagnepijlers van de kersverse Franse president Emmanuel Macron: groot werk maken van het verduurzamen van zijn land. De mediagenieke Macron gaf al een aantal viral voorproefjes van dit streven. Zoals bijvoorbeeld zijn #MakeOurPlanetGreatAgain-filmpje, waarin hij Amerikaanse klimaatonderzoekers aanspoort om naar Frankrijk te komen. Nu zijn de plannen concreet gemaakt tijdens een persconferentie van minister van milieuzaken Nicolas Hulot.

Wat we van de Fransen kunnen leren

Eén van Frankrijks belangrijkste kranten LeMonde legde uitgebreid uit wat er gaat veranderen. Je weet wat ze zeggen: beter goed gejat, dan slecht bedacht. Daarom zetten we de Franse klimaatplannen voor je op een rijtje.

1.Weg met benzine- en dieselauto’s

Macron windt er geen doekjes om. Deze maatregelen zijn niet - zoals veel andere klimaatplannen - vaag en diplomatiek. Nee, dit gaat het dagelijks leven van Fransen drastisch veranderen. Zo zal er vanaf 2040 een totaalverbod zijn op de verkoop van diesel- en benzineauto’s in Frankrijk. Peugeot, Citroën en Renault - de drie grote Franse autoproducenten - zijn er klaar voor. In de woorden van de kersverse minister van milieuzaken Hulot: “De oplossingen bestaan. Onze eigen autofabrikanten staan in de startblokken om deze transitie tot een succes te maken.” Opvallend: lage en middeninkomens zullen financiële steun van de overheid krijgen om een duurzame auto te kopen.

2. Geen energieverspillende woningen meer

Macron en Hulot willen korte metten maken met het verspillen van stroom in oude en slecht geïsoleerde woningen. Ook willen ze particulieren aanmoedigen hun eigen groene stroom op te wekken door subsidies. De komende tien jaar moeten zoveel mogelijk energieverspillende huizen gesloopt of gerenoveerd zijn. Er wordt hier 4 miljard euro voor uitgetrokken.

Best wel heftig, als je geen hoog inkomen hebt. Daarom helpt de Franse staat een handje: ze betalen het onderzoek naar energiezuinigheid van je huis, zodat je weet waar je moet beginnen. In hoeverre de overheid gaat helpen met de daadwerkelijke kosten van de aanpassing gaan komen, is vooralsnog onduidelijk.

In 2040 maakt Frankrijk geen gebruik meer van fossiele brandstoffen

Nicolas Hulot, minister van milieuzaken

3. Klaar met fossiele brandstoffen

Om te voorkomen dat politiek en bedrijfsleven op elkaar blijven wachten, wil Macron serieuze maatregelen nemen om het gebruik van duurzame energie te stimuleren. De zogenaamde ‘carbontax’ - de belasting op de uitstoot van broeikasgassen - zal flink stijgen. Nu is de prijs per ton CO2 nog €30,50, maar in 2030 (en waarschijnlijk eerder) zal dit minstens €100 per ton worden. Ook kondigde Hulot aan dat er deze herfst een wetsvoorstel zal komen om het aanboren van olie- en gasreserves in Frankrijk te verbieden. Allemaal met één doel: in 2040 maakt Frankrijk geen gebruik meer van fossiele brandstoffen.

4. Recycle like crazy

Als laatste wil Hulot de Fransen aanmoedigen om meer te recyclen. Grote en kleine bedrijven worden actief aangemoedigd om te verduurzamen en in 2025 moet 100% van het afval recyclebaar zijn.

Hoe zit dat eigenlijk in Nederland?

Ook in Nederland zijn er de afgelopen jaren vanuit de Tweede Kamer dergelijke initiatieven geweest, maar een echte verduurzamingsslag lijkt hier nog niet echt van de grond te komen. Een soortgelijk plan voor een afschaffing van benzine- en dieselauto's liep vorig jaar nog op niks uit in onderhandelingen tussen de VVD en PvdA.

Tjirp tjirp...

Je zou verwachten dat er forse kritiek zou komen op dit plan. Dit nieuwe klimaatbeleid legt immers flink wat druk op de staatskas en ook het bedrijfsleven zal grote aanpassingen moeten maken. Toch valt het tegengeluid mee. Linkse politici zeggen “een beetje teleurgesteld” te zijn dat de regering kernenergie niet streng genoeg aanpakt. Maar voor de rest blijft het (vooralsnog) opmerkelijk stil in Frankrijk.

Lukt het Macron dan toch?

Wellicht heeft dit te maken met het Franse systeem: er is daar een minder strak afgebakende oppositie om commentaar te leveren. Of misschien werpt Macrons strategie om een brug te bouwen tussen links en rechts nu al zijn vruchten af, en staat het merendeel van de politici en opiniemakers gewoon achter dit plan.

Hublot is in ieder geval duidelijk over zijn ambities: “Frankrijk moet leiderschap tonen bij het tegengaan van de klimaatveranderingen. Het Klimaatverdrag is onomkeerbaar.” Wie volgt?