De Vlaamse student Sanda Dia overlijdt in 2018 tijdens een heftige ontgroening bij studentenvereniging Reuzegom. Nadat het verhaal in de doofpot dreigt te belanden, duikt misdaadjournalist Pieter Huyberechts in de zaak. "Er was wel een gerechtelijk onderzoek bezig, maar daar kwam niets naar boven." 

Misdaadjournalist Huyberechts dook in de zaak van overleden student Sanda Dia: “We moeten dit uitspitten, want hier klopt iets niet”

Sanda Dia begon aan een studie Ingenieurswetenschappen aan de KU Leuven en deed in december 2018 mee aan een ontgroening voor de studentenvereniging Reuzegom. "Een zeer elitair clubje, zij hadden een heel beruchte reputatie in Leuven", aldus misdaadjournalist Pieter Huyberechts. "Ik heb zelf in Leuven gestudeerd en wij kenden de reputatie van Reuzegom. Dat waren de arrogante Antwerpenaren die in Leuven kwamen studeren en die zich verheven voelden boven de massa."

We moeten dit uitspitten, want hier klopt iets niet

De aandacht van de misdaadjournalist voor de zaak van Sanda Dia, begon allemaal bij de uitvaart. Als journalist voor Het Nieuwsblad wilde Huyberechts er graag heen, iets dat heel ongebruikelijk is voor journalisten. "Ik dacht: We moeten naar die begrafenis gaan, want het is zo'n tragisch verhaal. We weten hier zo weinig van." Tijdens de uitvaart kreeg hij het gevoel dat er iets niet klopte.

"Ik hoorde hele mooie teksten over hem en ik dacht: er valt geen woord over Reuzegom." Het viel Huyberechts dan ook op dat er niemand van Reuzegom aanwezig was, daarover vertelt hij: "Dat moeten toch zijn vrienden geweest zijn, want hij heeft zich daar laten dopen." Na afloop belde hij zijn chef en zei: "We moeten dit uitspitten, want hier klopt iets niet."

De ontgroening

"Niemand wist eigenlijk goed wat daar gebeurde", vertelt de misdaadjournalist over de ontgroening bij Reuzegom, het was mysterieus en geheim. Sanda Dia wist eigenlijk alleen dat het twee dagen ging duren en dat het eerste deel in Leuven was. Daar werd vooral gedronken, terwijl er ondertussen allerlei 'vettige vieze papjes' werden genuttigd. "Dat was de bedoeling, (…), want dat stond zo in het doop script: de drie feuten, die gaan comateus naar huis."

Eigenlijk zou die ontgroening voor hem daar gestopt moeten zijn

Misdaadjournalist @PieterHuyberech schreef het boek
over Sandia Dia die de ontgroening niet overleefde: "Ze werden in de rivier gegooid (...) achteraf is gebleken dat zijn lichaamstemperatuur uur naar uur daalde." #ditisM @KroNcrv pic.twitter.com/eZ8tLCCALo

— Margriet van der Linden (@dit_is_M) December 8, 2021

 "Ze moesten de hele namiddag in een put gaan zitten, gevuld met ijskoud regenwater en allerlei opdrachten uitvoeren." Zo moesten ze een levende goudvis doorslikken, de kop van een paling afbijten, een muis die in de mixer was geblenderd opeten en ze werden in een rivier gegooid waarin ze onder water moesten. "Het is op dat moment winter, het is 6 graden buiten. Achteraf is gebleken dat zijn lichaamstemperatuur eigenlijk uur naar uur daalt tot 28 graden."

Hij is in de late namiddag buiten bewustzijn geraakt en twee dagen later gestorven

De dood als gevolg

Er werd door de feuten geen alcohol gedronken op de tweede dag, vertelt Huyberechts. "Maar heel die dag is wazig geweest. Hij is in de late namiddag buiten bewustzijn geraakt en twee dagen later gestorven." De Reuzengommers brachten Dia naar het ziekenhuis, maar volgens de analyse van Huyberechts was dat veel later op de dag, pas rond negen uur 's avonds.

Sanda Dia werd gereanimeerd en belandde in een coma waar hij nooit meer uit ontwaakte. "Achteraf is gebleken dat hij helemaal onderkoeld was en dat hij ook liters visolie had moeten drinken." Visolie die in alle vieze papjes zat om ze makkelijk door te kunnen slikken. "Maar daar zit ongelooflijk veel zout in en het bleek dat er 114 gram zout in zijn lichaam zat."

Op de tweede dag van de ontgroening zijn ze een professor tegen gekomen

Opmerkelijke ontdekking

Opvallend was dat Huyberechts ontdekte dat er twee geneeskundestudenten aanwezig waren. "Medisch geschoold natuurlijk." Bovendien gebeurde er op de tweede dag nog iets anders opmerkelijks. "Op de tweede dag van de ontgroening zijn ze een professor tegen gekomen van de KU Leuven die heeft gezegd: 'Mannen, dit moet stoppen. Stop hiermee, die feut ziet er ongelooflijk slecht uit.'" De Reuzegommers stelde de vrouw gerust. "Ze hebben gezegd: 'Ja, de ontgroening is bijna voorbij. Maak je geen zorgen, we gaan naar huis.' En toen moest het ergste eigenlijk nog beginnen."

"Alles leek op een ongeval." Om de zaak uit te zoeken, sprak Huyberechts met betrokkenen. "Want leg mij nu eens uit: wat is daar in die twee dagen precies gebeurd?" Zo is hij ook met de Reuzegommers in gesprek gegaan. "Ik ben met iedereen, ook met Reuzegommers, gaan praten om die puzzel te leggen." Hij kwam veel te weten en schreef alles op in zijn boek 'Sanda Dia: de doop die leidde tot de dood'. Hierin beschrijft hij precies wat er gebeurde in die twee dagen. "En dat is niet prettig om te lezen."

Bekijk hieronder het hele gesprek

Huyberechts
14 min 57 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Tijdens een ontgroening bij studentenclub Reuzegom in Leuven overleed drie jaar geleden de 20-jarige ingenieursstudent, Sanda Dia. Een jaar na het ongeval was er nog steeds onduidelijk wat er met hem was gebeurd. De achttien leden van de studentenclub, die de ontgroening hadden geleid, leken aan een zware straf te ontkomen. Totdat misdaadjournalist Pieter Huyberechts in de zaak dook en een onthutsende reconstructie schreef. Hij publiceerde zijn boek: 'Sanda Dia: de doop die leidde tot de dood'.