Normaal rennen we van afspraak naar afspraak, maar in tijden van de coronacrisis staan we noodgedwongen stil. De nieuwe realiteit bestaat uit de 'intelligente lockdown'. Van een werkdag buiten de deur, gevolgd door een etentje met vrienden en dan nog langs de verjaardag van je oma is geen sprake meer. Voor veel mensen reden tot interne onrust, maar hoe vind je tóch rust in deze tijd? Coach en orthomoleculair therapeut Evelyn Prinsen deelt haar tips!
Noodgedwongen stilstaan
De wereld van drie maanden geleden waarin je tijdlijn non-stop is gevuld met feestjes, festivals, borrels en andere festiviteiten lijkt al lang verleden tijd. Van FOMO (Fear Of Missing Out) is nu geen sprake meer, zou je denken. Coach en therapeut Evelyn ziet dat ook bij haar cliënten. "FOMO lijkt nu minder een rol te spelen, maar mensen hebben wel het gevoel dat ze stil staan." Ook dat levert de nodige interne onrust op bij veel mensen. Hoe gaan we daar mee om?
De buitenwereld is eindeloos, dan wordt je eigen leven eigenlijk nooit leuk genoeg
"Stel jezelf de vraag: wat vind ik belangrijk? Daar moet je je mee proberen te verbinden. Het is belangrijk dat we naar binnen kijken, in plaats van naar buiten. De buitenwereld is eindeloos, dan wordt je eigen leven eigenlijk nooit leuk genoeg. Als je gaat kijken naar wat je zelf belangrijk vindt, dan kun je je keuzes daarop baseren."
We lijden aan keuzestress
We leven in een meerkeuzemaatschappij, zoals Evelyn onze huidige samenleving omschrijft. "In de individualistische meerkeuzemaatschappij hebben we oneindig veel mogelijkheden, de druk om de juiste keuze te maken kan groot gevoeld worden. Dat is wat je ziet in het oude scenario, vóór corona. Maar eigenlijk moet je nu dezelfde vraag stellen als toen: waar draait het echt om? Leg de focus op jezelf. Er zijn nu minder opties, maar wat kun je nog wél? Je kunt bijvoorbeeld boeken lezen over persoonlijke ontwikkeling, als je dat interessant vindt. Probeer er stapje voor stapje achter te komen wat je eigen behoeftes zijn."
Tijdens de crisis ben ik meer tot stilstand gekomen
Hoe kom je erachter waar je behoefte aan hebt?
Dat klinkt als een behoorlijke opgave... "Soms weet je dat inderdaad niet direct. Maar de hele coronacrisis verplicht mensen tot stilstand. Dat voelt nu misschien niet fijn, dat kan soms paniekgevoelens opleveren of gevoelens van angst en eenzaamheid. Maar aan de andere kant ben je genoodzaakt om meer naar binnen te kijken." Het kan juist een kans zijn om dingen uit je verleden eens te onderzoeken, dingen waar je eerder niet de tijd voor had, of tijd voor wilde maken, benadrukt Evelyn. "Ik wil het niet rooskleurig laten klinken, maar ik hoop dat er mensen zijn die achteraf kunnen ervaren: tijdens die crisis ben ik meer tot stilstand gekomen. Het heeft mij uiteindelijk wat opgeleverd."
Zoek afleiding, hoe beperkt de mogelijkheden ook zijn
Mensen zijn niet gemaakt om lang geïsoleerd te zijn
Dat klinkt allemaal behoorlijk positief. Voor sommigen lukt dat misschien, maar er zullen ook mensen zijn die het gevoel hebben dat ze gillend gek worden thuis. Wat kunnen zij doen? "Zoek afleiding, hoe beperkt de mogelijkheden ook zijn. De meeste mensen zijn niet gemaakt om lang geïsoleerd te leven. Met name singles lijken meer last te hebben van deze periode dan mensen met een relatie." Je kunt bijvoorbeeld online contact zoeken met anderen, maar je kunt ook nog met gelijkgestemden gaan wandelen op anderhalve meter afstand, zegt Evelyn. "Wat wel belangrijk blijft: kijk goed naar waar je behoefte aan hebt. Zoek je contact met anderen om te vluchten van het alleen zijn? Of zoek je diepgaand contact, wil je een goed gesprek? Kijk daar kritisch naar."
Kijk naar wat je vroeger leuk vond
Een manier om je eigen behoeftes te achterhalen, is bijvoorbeeld kijken naar wat je vroeger leuk vond. Bedenk ook: wat voor type mens ben ik? Introvert of juist extrovert? "Een handige tip hierbij is het boek van Stephan Covey 'De zeven eigenschappen van effectief leiderschap'. Het boek stelt allerlei vragen waar je over na kunt denken. Wat als je nu op je eigen begrafenis zou staan, hoe wil je dan herinnerd worden? Hoe wil je dat mensen over jou praten als jij er niet meer bent? Als je op je sterfbed ligt, en je zou terugkijken op je leven, waar ben je dan trots op?"
Zo leer je om in oplossingen te denken
Het kan ook helpen om situaties te relativeren, legt Evelyn uit. Dat kun je doen door jezelf de vraag te stellen: wat is nú het probleem? "Daarmee kun je je mindset onderzoeken. Misschien voel je je paniekerig of gestresst. Door welke gedachten komt dat? Welke overtuiging of gedachte wakkert dat gevoel aan? Klopt die gedachte eigenlijk wel? Is het waar wat ik denk? En áls het waar is, hoe erg is het eigenlijk? Helpt het mij om zo te denken? Of is er iets anders dat mij veel meer zou kunnen helpen? Op die manier ga je meer in oplossingen denken dan alleen maar het negatieve zien. Wat wel belangrijk is om te onthouden: het is onmogelijk om alle zorgen 'weg' te relativeren. Sommige dingen zijn nu eenmaal onzeker, ook dat hoort bij het leven."
Maak het niet te zwaarmoedig
Als je net begint met bewustwording, dan zijn al deze vragen best confronterend. "Maak het niet te zwaarmoedig. Ben je juist een extravert persoon, dan kun je de vragen ook met iemand bespreken. Houd het een beetje leuk. Je kunt ook eens muziekje aanzetten, jezelf een wijntje inschenken en dan over deze vragen nadenken." Het hoeft dus niet meteen in je eentje in een donkere kamer met kaarsen aan en zweverige deuntjes om je heen.
Delen is een teken van gezondheid
"Delen is een hele belangrijke 'copingstrategie', een manier om ergens mee om te gaan. Mensen die vastlopen in het leven, kunnen vaak minder goed delen. Als dat het geval is: schakel hulp in. Of dat nu vrienden zijn of professionele hulp. Dingen kunnen delen is een teken van gezondheid. Weet ook: het is niet gek wat je voelt. Als we emoties door een evolutionaire bril bekijken, dan hebben angsten, onzekerheden en andere gevoelens allemaal een functie. Angst die mensen nu voelen is een beschermingsmechanisme van het lichaam. Een waarschuwing: zorg goed voor jezelf." Probeer dus te luisteren naar je lichaam.
Er zijn ook mensen die nu juist helemaal tot rust komen
Kijk niet te veel om je heen
Niet iedereen raakt in paniek in deze onzekere tijden. "Er zijn ook mensen die nu juist helemaal tot rust komen. Of mensen die eerst heel erg moe zijn, tot halt worden geroepen en nu ineens stilstaan. De reactie is bij iedereen totaal verschillend. Het is allemaal oké. Jij hoeft niet te zijn zoals die ander." Misschien zoekt iedereen om je heen nieuwe hobby's, maar niemand is gelijk. "Als jij lekker Netflixend op de bank wil liggen, als dat goed voelt, dan is het goed. Kijk niet te veel om je heen."
Koffiedik kijken
Misschien kijk je ontzettend uit naar je oude leven, maar het kan ook zijn dat je eindelijk wat rust en regelmaat hebt gevonden. Hoe zorg dan je ervoor dat je dat weet vast te houden? Als straks je agenda weer wordt volgestouwd door andere mensen en je weer probeert alle ballen tegelijk hoog te houden, wat moet je dan? "Probeer je daar nu al op voor te bereiden", stelt Evelyn. "Misschien kun je vast wat dingen schrappen uit je agenda. Kijk naar de keuzes die je maakt. Kijk naar wat je nu belangrijk vindt, en waar je rust in hebt gevonden. Misschien was het leven voor de coronacrisis voor velen wel een vreselijke ratrace. Het zal heus niet makkelijk zijn als de hele structuur om heen straks terugdraait, om zelf dingen vast te houden. Maar denk er nu vast goed over na."
"Zorg goed voor jezelf. Zorg dat je voldoende slaapt en gezond eet. Investeer in jezelf. Ook al houdt dat in dat je de zolder gaat opruimen of de boekenkast gaat organiseren. Bijna alles ligt nu buiten je eigen invloedssfeer, daar worden we ontzettend rusteloos van. Het betekent een bepaald gebrek aan controle. Dus, zoek iets waar je wél controle over hebt, iets dat van jou is, dat positief is, en ga daarmee aan de slag", klinkt het slotadvies van Evelyn.