Nu te luisteren: de extra aflevering van de podcast Tante Jos. Verzetsvrouw Jos Gemmeke vervoerde tijdens de Tweede Wereldoorlog geheime informatie naar Prins Bernhard. Niet alleen, bleek, maar samen met Puck Fermont. Wie was zij? En waarom hoorden we nooit over haar?

De oudtante van podcastmaker Mijke van Wijk, Jos Gemmeke, zat in het verzet. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd ze opgeleid tot geheim agent. Tante Jos is de enige burgervrouw die ooit een Militaire Willemsorde heeft gekregen, een onderscheiding voor extreme moed. 
 

Spannende fietstocht

Het stoerste verhaal van tante Jos was dat ze met geheime informatie voor Prins Bernhard door de vijandelijke linies fietste, van Den Haag naar Brussel. En dat terwijl boven haar de geallieerden bommen lieten vallen. 
 
Deze fietstocht bleek ze niet alleen te hebben afgelegd, maar met een andere vrouw. Een vrouw die Tante Jos nooit noemde: Puck Fermont. Mijke kwam haar naam tegen in verhoren van haar oudtante.

Wie was Puck Fermont?

Na het uitkomen van de podcast Tante Jos was het een van de meest gestelde vragen: wie was deze Puck? Waarom hoorden we niet van haar, terwijl tante Jos door haar verzetswerk beroemd is geworden? Mijke van Wijk geeft daar nu in een extra aflevering antwoord op. 
 
Ze zoekt zich gek naar informatie over Puck. Alle verslagen die ze heeft van haar oudtante leest ze door. Bij elke vrouwennaam die ze tegenkomt vraagt ze zich af of het een schuilnaam van Puck zou kunnen zijn. Ze zoekt en speurt, maar vindt niks. Tot nu. 

Schoenendoos van Puck

Mijke heeft van de zoon van Puck een schoenendoos gekregen. Een doos vol met herinneringen aan Puck. Eindelijk zijn er aanknopingspunten en die leveren interessante verhalen op. Zo word je in de podcast meegevoerd naar een geheime zolderkamer op het Vredespaleis in Den Haag en naar een strijd aan de andere kant van de wereld. 

Hier luister je Puck, de extra aflevering van de podcast Tante Jos. 

Deze browser wordt door Spotify helaas niet ondersteund. Probeer het in een andere browser of download Spotify voor desktop.

Wil je persoonlijke verhalen lezen?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief Persoonlijke verhalen!

Een collage met KRO-NCRV presentaren