De 14-jarige Mustafa vlucht alleen vanuit Irak naar Europa. Tijdens zijn reis wordt hij geconfronteerd met ondoordringbare grenzen en gewelddadige pushbacks. The losing game belicht het verhaal van Mustafa, een verliezer in het falende Nederlandse en Europese asielsysteem.

De droom van een veilig bestaan

Na een zesjarige reis komt Mustafa eindelijk in Nederland aan. Nu als volwassene hoopt hij eindelijk naar school te kunnen gaan en zijn leven op te bouwen. Hij droomt van een veilig en rustig bestaan en is bereid om elk soort werk aan te pakken. Maar het Nederlandse asielsysteem blijkt nog uitdagender dan de reis zelf.

Zonder dat hij het wist, had Mustafa zich al als asielzoeker in Griekenland geregistreerd. Door de 'Dublin regeling' wordt hij als 'veilige Lander' beschouwd en Nederland wil hem terugsturen naar Griekenland. 

the_losing_game_mustafa_aankomst_amsterdam_2021.jpg

Ik wil het graag vertellen

Teruggestuurd worden naar Griekenland, zou terug naar af zijn Ondanks alles raakt Mustafa niet verbitterd. Hij weet als geen ander dat er een dag kan komen waarop je moet vluchten. Als die dag komt, zal hij de eerste zijn die klaarstaat voor anderen. Mustafa: 'Niemand heeft ooit naar mijn verhaal gevraagd. Ik wil het graag vertellen.'

the_losing_game_mustafa_dubbel_beeld_landschap.jpg

Bekijk de documentaire The losing game online

The losing game is in première gegaan tijdens de Gouden Kalf Competitie op het Nederland Filmfestival. Vanaf nu is de documentaire ook online te zien op NPO3. 

Kijk voor meer informatie op www.shadowgame.eu

Bekijk de documentaire The losing game online

Opvolger van winnende docu Shadow game

In The losing game deelt Mustafa voor het eerst zijn verhaal, in de hoop dat iemand eindelijk luistert. Deze film is een vervolg op de Gouden Kalf winnende documentaire Shadow game, die de reis van tien jonge vluchtelingen door Europa volgde.

In de bijbehorende webdocserie worden vier hoofdrolspelers uit Shadow Game gevolgd na aankomst in hun land van bestemming. The Losing Game is de laatste aflevering van de vierdelige serie. De serie is gefinancierd door het NPO-fonds, Nederlands Filmfonds, en Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en is geproduceerd door Prospektor en KRO-NCRV i.s.m. Witfilm.