Op Witte Donderdag 6 april vertelt Thomas van Luyn het paasverhaal tijdens de live-uitzending van The Passion vanuit Harlingen. Thomas neemt de kijker mee in het eeuwenoude paasverhaal, dat vandaag de dag nog verrassend actueel is.

“Ik heb dierbare herinneringen aan het paasverhaal uit mijn jeugd. Ik ben niet gelovig, maar het blijft ontzagwekkend, iemand die bereid is op die manier te sterven voor het goede. Hij weet dat het gaat gebeuren, en ondergaat het zonder verzet. Dat is heel aangrijpend. Jezus toont hiermee hoeveel zijn leer hem waard is. Nou hoeven we gelukkig niet allemaal Jezus te zijn, maar het is mooi dat iemand heeft getoond waar de lat ligt, qua compassie en vertrouwen. Dat hoop ik ook in mijn teksten over te dragen: de boodschap waarvóór hij bereid was te sterven – ‘oordeel niet, de ander is hetzelfde als jij’  - een simpele waarheid, waar we ons zó tegen verzetten, maar ècht de weg uit de meeste ellende is”, aldus Thomas van Luyn.

Vertelling in meer vormen

Naast de live-vertelling door Thomas van Luyn op 6 april, wil KRO-NCRV het paasverhaal voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te maken. Daarom wordt de dertiende editie voorzien van audiodescriptie van KRO-NCRV-dj Wouter van der Goes op NPO Radio 2, ook is dit jaar op het plein een gebarentolk aanwezig en is er voor de kijker thuis een gebarentolk beschikbaar op NPO 1 Extra. Op deze manier wordt The Passion voor iedereen een zelfde ervaring op hetzelfde moment.

Cast The Passion 2023

Eerder werd bekend dat Sinan Eroglu (Jezus), Marlijn Weerdenburg (Maria), Buddy Vedder (Judas), Ferdi Stofmeel (Petrus), Bertrie Wierenga (Maria Magdalena), Dragan Bakema (Pilatus) en Anita Witzier (verslaggever) de hoofdrollen vertolken in KRO-NCRV’s muzikale paasevenement op Witte Donderdag 6 april in Harlingen.

Universeel verhaal over geloof, hoop en liefde

KRO-NCRV vindt het belangrijk dat dit universele verhaal over geloof, hoop en liefde verteld blijft worden en iedereen aanspreekt. Het verhaal blijkt vandaag de dag nog steeds actueel. In een steeds individualistischere samenleving staan we vaak meer stil bij wat ons verdeelt dan wat ons verbindt, terwijl de behoefte aan saamhorigheid en verbinding juist is toegenomen. KRO-NCRV ontwikkelt vanuit de christelijke traditie programma’s en initiatieven, zoals The Passion, waarin liefde voor je naasten een grote rol speelt. Door de koppeling met maatschappelijke en actuele onderwerpen in de vertelling, wil de omroep kijkers uit het hele land met elkaar verbinden.

Meelopen tijdens processie

Na drie edities zonder publiek, verwelkomt The Passion dit jaar weer publiek tijdens het live-evenement. Daarnaast trekt er een processie rondom het bekende grote verlichte kruis door Harlingen. De aanmelding voor de processie is gestart en lopers kunnen zich aanmelden. Ook kruisdragers kunnen zich aanmelden.

Groepsfoto - The Passion

Dit jaar worden The Passion en The Passion Hemelvaart 2023 mede mogelijk gemaakt door Protestantse Kerk in Nederland, Kansfonds, Bartiméus Fonds, de gemeenten Harlingen en Súdwest-Fryslân, Provincie Fryslân en worden geproduceerd door Mediawater.

The Passion 2023 wordt vanuit Harlingen uitgezonden op Witte Donderdag 6 april om 20.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 1. Passion Talk wordt direct na de live-uitzending uitgezonden op NPO 3. The Passion Hemelvaart wordt uitgezonden op donderdag 18 mei om 20.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 1.