In Uit het rood volgen we vijf jonge mensen met schulden, variërend van 6000 tot maar liefst 90.000 euro. De jongeren worden een half jaar gecoacht door een vijftal jonge, succesvolle en vooral sociale ondernemers. Wij stellen je voor aan de deelnemers!

Mert (25)

Mert heeft het niet makkelijk gehad in zijn leven, maar geeft aan dat hij ook ongelukkige keuzes heeft gemaakt.

Mert

De 25-jarige Mert is geboren in Turkije en op zeer jonge leeftijd met zijn moeder en broer naar Nederland gekomen. Vanwege een onveilige situatie thuis, is Mert al rond zijn tiende uit huis geplaatst en in jeugdinstellingen terecht gekomen. Vanaf zijn 18e moest hij op eigen benen staan, maar diverse studies en baantjes later, heeft Mert alleen maar schulden opgebouwd en geen vaste woon- of verblijfplaats.

Mert heeft het niet makkelijk gehad in zijn leven, maar geeft aan dat hij ook ongelukkige keuzes heeft gemaakt. Hij heeft iemand nodig die hem aan de hand neemt en hem begeleidt om zijn leven weer op de rit te krijgen, zegt hij zelf.

Rebecca (29)

Rebecca heeft al jarenlang schulden. Haar jeugd is getekend door de pesterijen op school.

Uit het Rood - Rebecca

Rebecca is 29 jaar en heeft al jarenlang schulden. Haar jeugd is getekend door de pesterijen op school. Het advies om ‘van zich af te bijten’, pakte niet echt goed uit en resulteerde in agressief gedrag en veel problemen. Op haar 18e ging Rebecca het huis uit en kreeg ze de eerste betalingsachterstanden. Het schoonmaakbedrijf dat ze, samen met haar ex-vriend, startte bracht haar nog verder in de financiële problemen.

Na zelfs enkele jaren dakloos te zijn geweest, heeft Rebecca nu een klein maar fijn appartementje en wacht ze op therapie voor haar mentale problemen. Als mensen zeggen dat het ‘dom’ is dat ze schulden heeft, dan steekt dat. “Sommige keuzes kunnen niet slim zijn, maar misschien zijn mensen soms zo wanhopig dat ze niet meer weten wat ze doen”, aldus Rebecca. Ze wil graag kinderen, maar dan wil ze wel schuldenvrij zijn.

Sean (30)

Sean heeft een studieschuld in twee landen. Hij droomt van huisje-boompje-beestje.

Uit het Rood - Sean

Sean leek een rooskleurige toekomst voor zich te hebben. Hij had, ondanks de scheiding van zijn ouders, een fijne jeugd en was een goede student. De ellende is begonnen toen Sean op zijn 22ste naar Engeland vertrok om daar te gaan studeren. Sean heeft een Nederlands en een Engels paspoort en kon in twee landen lenen voor zijn studie. Van zijn moeder kreeg hij 10.000 euro mee aan spaargeld.

Het eerste semester ging heel goed. Sean haalde goede cijfers. In zijn tweede semester ging hij steeds meer drinken, blowen en gokken. Sean kreeg allerlei paniekaanvallen, wanen en had moodswings. Met de diagnose ‘psychosegevoeligheid’ zat hij ineens weer in Nederland, met bijna een ton aan schulden… een deel bij zijn moeder en het grootste deel is studieschuld in twee landen. Sean droomt van huisje-boompje-beestje.

Kimberley (20)

Kimberley verloor op 18e jarige leeftijd plots haar moeder en moest op eigen benen staan. 

Uit het Rood - Kimberley & Zeynep

Kimberley heeft op 18-jarige leeftijd onverwachts haar moeder verloren. Haar ouders waren al lang gescheiden en de band met haar vader is niet close. Kimberley moest op eigen benen staan en had geen idee wat ze allemaal zelf moest gaan regelen en betalen, waardoor haar schulden ontstonden.

Kimberley is creatief en wil graag leren tatoeëren, maar werken of een opleiding volgen is wel lastig, nu ze mentaal nog worstelt en al lange tijd op een wachtlijst staat voor traumatherapie.

Joy (22)

Joy's schuld bestaat met name uit verkeersboetes en boetes van de motorrijtuigenbelasting. Hij is dol op motoren en zou daar ook graag mee werken.

Uit het Rood - Joy & Wietse

Joy woont bij het Leger des Heils. Op zijn 16e is hij uit huis gegaan, na problemen met zijn moeder en stiefvader. Hij kwam toen in een jeugdinstelling terecht. Zijn schuld bestaat met name uit verkeersboetes en boetes van de motorrijtuigenbelasting.

Joy is dol op motoren en zou daar ook graag mee werken. Hij kan niet heel lang meer bij het Leger des Heils blijven, dus het vinden van een baan en het op orde krijgen van zijn schulden zijn van groot belang voor Joy.

Uit het rood, dinsdag 1 en 8 februari om 21.15 uur. Op 15 februari, 1 maart, 8 maart en 15 maart te zien om 21.00 uur bij KRO-NCRV op NPO 3.