Tijdens het jaarlijkse Exodus Concert draait het om de creatieve zielen binnen de gevangenismuren. Gedetineerden krijgen de kans een gedicht te schrijven en de winnende variant wordt door zanger Douwe Bob omgetoverd tot een prachtig lied. Het programma Volgspot zet de hoogtepunten op een rij. 

108 inzendingen

Op 6 oktober weergalmden de klanken van het jaarlijkse Exodus Concert binnen de muren van het Justitieel Complex Zaanstad. Dit unieke evenement, gepresenteerd door Hijlco Span, was het resultaat van een gedichtenwedstrijd waarin gedetineerden werden uitgedaagd hun gevoelens te uiten.

Het thema 'Ik ben...' inspireerde 108 gedetineerden, die een gedicht inzonden. De bekende zanger Douwe Bob bracht het winnende gedicht tot leven in een ontroerend lied.

108 inzendingen Exodus Concert - Douwe Bob

De mogelijkheid van verandering

Het Exodus Concert belicht de menselijkheid achter de tralies, waar kunst en expressie bruggen bouwen naar begrip en transformatie.

In de echo van Douwe Bob's stem en de poëtische woorden van de gedetineerden klonk een boodschap van hoop. Een herinnering aan de kracht van zelfexpressie en de mogelijkheid van verandering. Zelfs binnen de beperkingen van detentie.

Kijk en luister Douwe Bob en het vertolkte gedicht terug

Douwe Bob koos uit drie genomineerde gedichten één winnaar. Het gedicht van winnaar Mark zette hij op muziek. De vertolking van het gedicht 'Ik ben...'. Kijk en luister het terug via Volgspot.

douwe_bob_in_uitzending_volgspot.jpg

Podium voor gesprekken

De avond, een initiatief van Ark Mission, Dienst Geestelijke Verzorging, KRO-NCRV en Stichting Exodus Nederland, was niet alleen een viering van muziek en poëzie, maar ook een kans voor gedetineerden om te reflecteren en te groeien.

Het bood een podium voor gesprekken over opleidingsmogelijkheden. En nieuwe initiatieven zoals het Lentekamp, waar gedetineerden de mogelijkheid krijgen om meer tijd door te brengen met hun kinderen.

Het uiten van gevoelens en gedachtes is van belang om na detentie op een succesvolle wijze terug te keren in de samenleving.